EKO-KATASTROFA! Teško onečišćenje mora i obalnog pojasa oko Urinja „napadaju“ tri broda Dezinsekcije!

”U poslijepodnevnim satima 12. svibnja 2016. u Rafineriji nafte Rijeka došlo je do propuštanja ugljikovodika iz kruga rafinerije izvan zaštitne brane. Odmah po uočavanju aktivirane su ovlaštene tvrtke za sanaciju i obaviještene sve nadležne službe.“, stoji u priopćenju koje je danas poslijepodne medijima i javnosti odaslao Sektor korporativnih komunikacija Rafinerije nafte Rijeka nakon što je obalni pojas oko Urinja preplavila gusta tamna zauljena tekućina.

Priopćenje je slaba utjeha svima koji su danas poslijepodne svjedoci jednom od najvećih ekoloških incidenata u Kostreni u posljednje vrijeme kojim je zahvaćen obalni pojas oko Urinja kada je tamna tekućina/smjesa zacrnila more ali i teško nagrdila obalu.

Odmah po prijavi mještana Urinja na teren je izašao komunalni redar Općine Kostrena i izvršio očevid. Onečišćenje je uz fotodokumentaciju odmah prijavljeno svim nadležnim interventnim službama – Centru 112, Lučkoj kapetaniji Rijeka, tvrtki Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke i Vodopravnoj inspekciji u Rijeci.

Općina je uputila obavijest uz fotodokumentaciju i prema svim odgovornim osobama u Ini uz zahtjev za hitnim očitovanjem o događaju. ‘Ovo što se događa u Ini jednostavno je neprihvatljivo i tražimo da sve institucije najoštrije i u najkraćem roku odreagiraju’, kaže predsjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena Gordana Vukoša.

Zagađenje obalnog pojasa od Rafinerije do lučice Podurinj ali i otvorenog mora ispred Rafinerije tijekom poslijepodneva pokušavaju sanirati djelatnici Dezinsekcije koji invazivno crnilo „napadaju“ s čak tri broda, a u akciji spašavanja prirode sudjeluju i radnici Ine i drugih interventnih službi.

lučica podurinj

U priopćenju Rafineri se nadalje kaže: U najkraćem mogućem roku pristupilo se ograđivanju zahvaćene površine more plutajućim branama što će zaustaviti potencijalno širenje ugljikovodika nakon čega se pristupa sanaciji za koju je planirano da bude završena unutar 24 sata. Daljnje informacije o događaju bit će dostupne po završetku sanacije i provođenja istrage o uzroku i izvoru propuštanja.”

Riječ je o jednom od najvećih ekoloških incidenata vezanih uz Rafineriju nafte na Urinju, i za nadati se da će istraga utvrditi konkretnu odgovornos za ovaj incident. Šteta je i ovako neprocjenjiva po ekosustav, no možemo samo pomisliti što bi ovakav incident značio za gospodarstvo županije da se, recimo, dogodio usred turističke sezone?

Još je nevjerojatnije da je do ovoga došlo nakon što je prije dva tjedna, nakon jednog nešto manjeg zagađenja, nakon dojave našeg čitatelja M.M., portal Riječanin upozorio na opasnost od većeg zagađenja OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari