DONOSIMO TRANSKRIPT “ŠTRACA-PROPOVIJEDI”: Kardinal Puljić tvrdi da su njegove riječi izvučene iz konteksta – evo što je točno rekao!

Puljić je za tportal izjavio kako je ta njegova izjava izvađena iz konteksta, ali se ispričao ako je nekoga uvrijedio

Nakon što je u utorak povodom blagdana Gospe Loretske u Arbanasima kraj Zadra kardinal Vinko Puljić svojom kontroverznom izjavom izazvao buru u javnosti, krenuo je je nezaustavljiv val zezancije na društvenim mrežama.

Puljić je, naime, podsjetio vjernike da Crkva ne odobrava spolne odnose prije braka, posebno se obrativši ženama koje se, kako kaže, ‘u zadnje vrijeme’ sve češće upuštaju u ta tjelesna zadovoljstva kako bi isprobale koji će im muž biti dobar.

Kardinal je upozorio žene neka paze jer će inače postati ‘štrace’. Ta je riječ postala riječ dana, a internet je Puljiću jasno dao do znanja što misli o ovoj njegovoj izjavi.

Puljić je sada za tportal izjavio kako je ta njegova izjava izvađena iz konteksta, ali se ispričao ako je nekoga uvrijedio.

‘To je u medijima izvađeno iz konteksta. Rekao sam da je ženama Bog dao dostojanstvo i da ga one koji puta ne znaju njegovati i čuvati. I onda im se dogodi da se s njima postupa kao sa štracama. Nisam mislio nikoga vrijeđati, želio sam reći da žene moraju čuvati svoje dostojanstvo’, kazao je Puljić za tportal.

Dodao je da je svjestan da štraca pregruba riječ, ali da ga je ponijelo za oltarom.

‘Uhvatila me malo euforija za vrijeme propovijedi pa sam upotrijebio pregrubu riječ. Mislio sam da moramo čuvati dostojanstvo žena’, zaključio je Puljić ispričavši se svima koji su se našli povrijeđeni jer cilj mu nije bio, kako je rekao, vrijeđati već upozoriti na to što se može dogoditi.

Transkript Puljićeve propovijedi

Ipak, novinar portala Zadarski.hr bio je na spomenutoj misi, snimio je Puljićevu propovijed, a ovo je transkript jednog njezinog dijela. Na vama je da procijenite je li riječ o vađenju njegovih riječi iz konteksta.

“Jednim primjerom ovih dana sam bio strašno iznenađen. Mladići me okupirali i kažu: kardinale, nekad ste napadali nas muškarce kako zavodimo žene, a sad se ne možemo sačuvati koliko navaljuju. Ja im nisam vjerovao pa sam uspio nekako okupiti i taj ženski svijet i probati razgovarati. Znate što su mi rekli? U toj sredini, a to je katolička sredina – nisam zaštitnik teorija zavjera, ali sam se osvjedočio – poslali su jednoga psihologa da savjetuje djevojke da što više iskoriste i probaju te muškarce da znaju koga će odabrati. Pitam ja: znate li vi da je to grijeh tijela? Ne znamo. Pa jeste li išle na vjeronauk? Jesmo! Pa jesu li vam ikad govorili… Nisu! Dakle, prije braka to činiti, zloupotrebu svog tijela radi užitaka! Pa kakva ćete vi biti majka? Potrošena! Znate, vi ovdje imate u Dalmaciji izraz – štraca. Znate što je štraca? Da. Postanete štracom!” kazao je u propovijedi kardinal Puljić, a prenosi Zadarski.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari