'VLADA TU NIŠTA NE DAJE'

Ekonomist Ljubo Jurčić razotkrio ideju ukidanja prireza, ali i moguće negativne posljedice za građane

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

‘Kao što je Tomašević rekao, Zagreb bi ostao na godišnjoj razini bez milijardu kuna. Ovdje se možda igra politička igra da ukidanjem prireza morate povećati cijene komunalnih usluga ili povećati porez’, navodi Ljubo Jurčić

‘Na prvi pogled to nije dobro. U situaciji smo štampanja novca pa novca ne nedostaje, a s druge strane smo u razdoblju inflacije i cijene se povećavaju i na veće cijene se obračunava porez i prihodi lokalnih jedinica i države su veći zbog efekta inflacije’, komentirao je za N1 ekonomski analitičar Ljubo Jurčić najavljenu poreznu reformu i moguće ukidanje prireza.

Jurčić smatra da je greška raditi reformu na podacima koji dolaze iz razdoblja inflacije, navodeći da se u ekonomiji uvijek gleda razdoblje od deset godina.

‘Ovo apsolutno nije razvojna politika’

“Općenito sam protiv rasterećenja, pogotovo u Hrvatskoj jer povećanje plaća mora dolaziti iz povećanja produktivnosti, povećanja nacionalnog dohotka, povećanja broja radnih mjesta”, navodi Jurčić koji smatra da Hrvatska ni nema razvojnu politiku.

“Ovo apsolutno nije razvojna politika nego se Vlada bavi raspodjelom onog što se po inerciji stvara”, rekao je Jurčić, a onda se dotakao i mogućih negativnih posljedica ukidanja prireza.

Poskupljenje komunalnih usluga?

Naime, mnogi navode kako bi moglo doći do poskupljenja komunalnih usluga u gradovima.

“Kao što je Tomašević rekao, Zagreb bi ostao na godišnjoj razini bez milijardu kuna. Ovdje se možda igra politička igra da ukidanjem prireza morate povećati cijene komunalnih usluga ili povećati porez. Porez je isključivo u nadležnosti države. Ako tako bude, loptica je bačena na teret i odluku lokalnih jedinica”, rekao je Jurčić koji je ponovio kako Vlada tu ništa ne daje nego su to narodni novci pa ako nekog oslobodi od nekog plaćanja, to će nadomjestiti netko drugi, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari