TRUD ZNANSTVENIKA

Eksperimentalni lijek za Covid-19 djeluje! Pacijenti su bolje za nekoliko dana

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U svijetu još ne postoji odobrena terapija liječenja Covida-19, no znanstvenici marljivo rade

Pacijenti koji su dobili eksperimentalni lijek “Remdesivir” brzo su se oporavili od koronavirusa, a neki su pušteni kući nakon svega par dana, objavio je portal STAT News, a prenio CNN.

Pušteni kući

Riječ je o pacijentima koji su imali teške simptome i temperaturu, a bili su dio eksperimentalnog liječenja u bolnici sveučilišta u Chicagu. Testiranje je izvršeno na 125 ljudi, a njih 113 je imalo teže oblike bolesti. Svih 125 je dobivalo dnevne doze Remdesivira.

“Izgubili smo samo dva pacijenta, a velika većina je puštena kući”, izjavila je Kathleen Mullane, specijalistica koja vodi pokusno liječenje koronavirusa.

U svijetu još ne postoji odobrena terapija liječenja Covida-19, ali Američki nacionalni institut za zdravstvo pokreće pokusne terapije s nekoliko lijekova od kojih je jedan i spomenuti Remdesivir. Isti lijek testitran je u liječenju ebole, ali nije bio uspješan. No, testiranja na životinjama pokazala su da bi mogao biti koristan u liječenju Covida-19, SARS-a i MERS-a.

Oporavak u 6 dana

WHO je u veljači objavio da Remdesivir ima potencijala u liječenju koronavirusa.

“Većina naših pacijenata ozdravi za u prosjeku šest dana što nam govori da terapija može trajati manje od deset dana”, rekla je Mullane.

Problem u njezinu eksperimentalnom liječenju je što ne postoji kontrolna grupa, odnosno za sad se njihove rezultate nema ni sa čime usporediti i ne može se još utvrditi jesu li pacijenti zaista ozdravili od tog lijeka. Gilead Sciences, američka tvrtka koje je proizvela lijek, sponzorira njegovo testiranje na 2400 pacijenata u 152 lokacije diljem svijeta među kojima je i 1600 pacijenata sa simptomima srednje jačine. Iz tvrtke su poručili da rezultate testiranja očekuju do kraja mjeseca.

“Razumijemo koliko je lijek za Covid-19 hitan i svjesni smo da Remidesivir pokazuje dobre rezultate. No, još je premalo podataka kako bismo mogli donositi bilo kakve zaključke. Trenutačni podaci nisu dovoljni da bi se ovaj lijek proglasio terapijom za Covid-19”, upozorava Gilead Sciences.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja