ZARAŽENI SU VEĆ BILI U SAMOIZOLACIJI

“Tri slučaja zaraze koronavirusom u Istri u zadnja dva dana nisu rizik za populaciju”

FOTO: Duško Marušić/Ilustracija

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je u petak da troje pozitivnih na koronavirus u Istri u zadnja dva dana ne predstavljaju rizik i nikakvu opasnost za populaciju jer su svi iz samoizolacije i pod nadzorom

Napominjući da je novozaražena osoba bila u samoizolaciji te je bila u bliskom kontaktu s oboljelim i radila s njime u u Italiji, Stojanović je kazao kako i dalje većina zaraženih, i to čak 60 posto, dolazi iz sjeverozapadne Istre.

U Istri je od početka epidemije zaraženo 85 osoba, a bilježi se 47 izliječenih od koronavirusa.

Istra od danas ima svoj laboratorij za ispitivanje i do 60 uzoraka dnevno

Stojanović je na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite potvrdio kako je danas počeo s radom molekularni laboratorij za identifikaciju koronavirusa u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije pa će se, “umjesto da se šalju u Zagreb, kao što se to činilo do sada, uzorci s područja Istre, ispitivati u tom laboratoriju”.

“Naš Zavod je uspostavio svoj laboratorij u kojem će se 60 uzorka dnevno moći ispitati na koronavirus. U slučaju potrebe laboratorij će raditi i 24 sata na dan te je to od iznimne važnosti za našu regiju naročito zbog brzine uzimanja uzoraka, ali time pomažemo i drugim laboratorijima u Zagrebu koji će imati više prostora za obradu uzoraka iz drugih županija”,naglasio je Stojanović.

Inače, kako se doznaje, dio opreme za uspostavljanje ovakvog laboratorija Zavod za javno zdravstvo Istarske županije već je posjedovao, a dodatno su kupljeni reagensi i potrošni materijal za testiranje za što je izdvojeno početnih 500 tisuća kuna.

Hrstić: Izliječeno je 58 posto pacijenata iz Istre zaraženih koronavirusom

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić istaknula je kako je kliničko stanje pacijenata stabilno te kako tri osobe koje su vraćene u pulsku bolnicu iz KBC Rijeka bilježe kliničko poboljšanje.

“I dalje nema zaraženih djelatnika, niti djelatnika koji su u samoizolaciji, broj izliječenih osoba raste tako da smo došli do čak 58 posto ljudi koje je izliječeno”, poručila je Hrstić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske Županije Dino Kozlevac rekao je da situacija u zadnja dva dana, kad su zabilježana tri slučaja zaraze koronavirusom, daje za pravo Stožeru u namjeri da se građani još malo strpe i budu disciplinirani kako bi ubrzo mogli početi popuštati mjere. Stoga je pozvao građane da i dalje provode mjere i budu disciplinirani za vikend kao što su bili prošlog produženog vikenda.

Hina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari