EKSTREMNE VREMENSKE PRILIKE

Video | Ekstremne vremenske prilike: Ugrožen je jug Europe, a tu je i Hrvatska. Ravnatelj DHMZ-a: ‘Raste nam klimatski pritisak’

Klimatske promjene su brže od naše reakcije na njih – Europa nije spremna. Više u video prilogu!

To stoji u izvješću Europske agencije za okoliš, a posebno je, kažu, ugrožen jug kontinentna, a tu je i Hrvatska.

Kupanje usred zime i Gorski kotar bez snijega. Imali smo najtoplije ljeto od kada je mjerenja, da bi onda došla najtoplija godina – 2023. godine, i evo znanstvenici su prošli tjedan objavili da je i veljača najtoplija u povijesti – u svijetu i Hrvatskoj.

Sve se ovo događa posredstvom – klimatskih promjena.

Dakle, ekstremne vremenske prilike će se događati sve češće, a Europa za to – nije spremna. Tako je procijenila Europska agencija za okoliš, a objasnili su i da je posebno pogođena južna Europa – gdje pripada i Hrvatska.

“Mi smo imali toplinske valove i prije 50 godina, imali smo i poplave prije 50 godina, tu u Zagrebu ’60-ih. Zato imamo sustav obrane, pošto smo imali požare i u urbanim cjelinama i na otvorenim područjima. Što se događa s klimatskim promjenama? Nama raste taj klimatski pritisak – ako smo primali jedan toplinski val tijekom sezona, sada ih imamo 4 ili 5”, rekao je Ivan Gutler, ravnatelj DHMZ-a za RTL Danas.hr.

Više pogledajte u prilogu Ane Trcol!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari