'GLE ČUDA...'

Video | Plenković imitira Trumpa, ali u tome nije prvi. Evo što je zajedničko njemu i Vučiću: ‘Kako su vas brifirali’

‘Kako su vas brifirali’, rekao je vidno nezadovoljan Andrej Plenković novinaru na konferenciji za novinare

Da je predizborna kampanja u punom jeku, kako u svijetu, tako i u regiji, jasno je svakome tko posjeduje daljinski upravljač ili pametni telefon. Društvene mreže od Washingtona, preko Zagreba do Beograda, pune su poruka vladajućih i oporbenih stranaka. Naravno, izbori u SAD-u se gotovo ni po jednom parametru ne mogu uspoređivati ​​s izborima na Balkanu, osim po kopiranju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Kako su vas brifirali”, rekao je Andrej Plenković novinaru na konferenciji za novinare, vidno nezadovoljan pitanjem. Društvene mreže u manje od sat vremena preplavio je taj video. “Netko je očito učio od Trumpa”, rekao je jedan od tviteraša, na što mu je drugi korisnik mreže “X” (bivši Twitter) odgovorio: “Ovo je moguće samo u Hrvatskoj”.

Omiljeni novinari

Međutim, to nije točno. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić godinama je poznat po kritiziranju novinara (uglavnom stranih medija) koji mu postavljaju “nezgodna pitanja”. Primjetno je da i Plenković i Vučić imaju svoje “omiljene novinare”, koji im – gle čuda – nikad ne postavljaju kritička pitanja, a često ih u svojim emisijama “hvale i brane”.

Sve je to već desetke puta viđeno kod bivšeg (a možda i budućeg) američkog predsjednika Donalda Trumpa. “Rekao bih da ste užasno loš novinar i reporter”, rekao je Trump američkom novinaru Peteru Alexanderu u Bijeloj kući prije četiri godine. Trump je cijeli svoj mandat u Washingtonu proveo kritizirajući neovisne novinare, posebice one s CNN-a.

“Čekaj, čekaj… Začepi sada”, rekao je svojedobno Trump novinaru koji mu je nakon sastanka s Vladimirom Putinom rekao da “američke obavještajne službe imaju informacije o izravnom miješanju Kremlja u američke izbore 2016.”. “Predsjednik Putin mi je rekao da se Rusija nije miješala u naše izbore i nemam razloga ne vjerovati mu”, rekao je tada Trump.

Inače, prije ovog povijesnog sastanka u Helsinkiju u lipnju 2019. predstavnici američkih obavještajnih službi predočili su Trumpu dokaze o aktivnostima ruskih hakera koji su 2016. širili dezinformacije i propagandu protiv demokrata. Gotovo desetljeće kasnije situacija je slična, a na meti kritika su, umjesto političara – i dalje novinari, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari