'SVIJET JE NA GRANICI IZDRŽLJIVOSTI'

Energetski stručnjak: ‘Cijene goriva mogle bi ići preko 16 kuna. Plavi dizel treba maknuti s tržišta, a onda…’

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

‘Kad obnovljivi izvori prevladaju nad fosilnim gorivima, maknut ćemo fokus s cijena i imat ćemo koliko-toliko stabilne cijene’, kazao je energetski stručnjak Igor Grozdanić

Govoreći o klimatskoj konferenciji COP27, koja se održava u Egiptu, energetski stručnjak Igor Grozdanić je, gostujući na televiziji N1, kazao da se od jedne do druge takve konferencije apelira i tvrdi da je svijet na granicama izdržljivosti, ali da se operativno ne čini puno.

“Postoje tri vrste zelene politike. Sve je krenulo iz SAD-a, SAD je svijet za sebe i 90-ih su se tu vodile ozbiljne zelene politike. Onda je tu Europa, prije svega Njemačka i sad imamo kvazizelene politike u Kini koje nisu prave zelene politike, ali imaju svoj tempo. Oni imaju svoju politiku i kažu ‘mi ćemo po našem ili nikako’ i stvarno tako rade. Europu i SAD koriste da bildaju svoje tehnološke firme jer 60 posto elektoenergetske opreme Europe proizvodi se u Kini i Aziji”, kazao je.

‘Promjene cijena barem još tri do četiri mjeseca’

Grozdanić smatra da treba ubrzati zelenu tranziciju.

“Samo bržom tranzicijom možemo prevladati energetske šokove, i naftne i plinske. Kad obnovljivi izvori prevladaju nad fosilnim gorivima, maknut ćemo fokus s cijena i imat ćemo koliko-toliko stabilne cijene, prije svega električne energije”, istaknuo je.

Govoreći o cijenama goriva, rekao je da bi one mogle oscilirati još nekoliko mjeseci te da bi možda mogle prijeći i 15 kuna.

“Nije to nešto značajno u ovom trenutku. Porast cijena je krenuo s OPEC-ovim upozorenjima, smanjenjem proizvodnje i otvoreno su rekli da će povisiti cijene sirove nafte, zatim su došli štrajkovi u francuskim rafinerijama, zatim je Švicarska upozorila građane i poduzetništvo da se malo maknu s prirodnog plina i krenu prema loživom ulju, što je jako loše. Ove promjene cijena će ići barem još tri do četiri mjeseca i tu će se cijene gibati između 13 i 15 kuna, a možda će i prijeći 15-16 kuna”, rekao je Grozdanić.

‘Plavi dizel treba otići u povijest’

Govoreći o plavom dizelu, rekao je da ga treba maknuti s tržišta, a zatim postupno micati i ostale naftne derivate.

“Plavi dizel treba otići u povijest. Treba imati konkretan, plan prvo kako maknuti plavi dizel, a onda poboljšati dizel i na kraju dizel i benzinska goriva treba maknuti s našeg tržišta”, poručuje.

Što se tiče remonta riječke rafinerije, Grozdanić je na N1 rekao kako se nada da će ona ponovno proraditi u travnju. Dodao je i da da je dobro što imamo HEP u ovoj situaciji jer je HEP, kaže, temelj gospodarstva RH, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari