'NEMA RAZLOGA ZA STRAH'

Epidemiolog Kaić objasnio zašto ‘lockdown’ nema smisla: ‘Da se u Kini i pojavi neka nova varijanta…’

Foto: Sasa Zinaja/NFoto/PIXSELL

‘Nema nikakvih naznaka da nova podvarijanta omikrona – XBB.1.5, iako najzaraznija do sada, izaziva teže oblike bolesti od sojeva koji su kod nas prevladavajući’, kažeepidemiolog Bernard Kaić

Epidemiolog dr.sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da se ove godine ne očekuje znatno veći broj oboljelih od covida, ali se očekuje znatno više oboljeloh od gripe.

”Svih godina prije epidemije korone, broj oboljelih od gripe bi se povećavao nakon zimskih praznika jer se ljudi vraćaju s putovanja, a djeca se opet okupljaju u vrtićima i školama. Djeca najviše obolijevaju od gripe, puno više nego odrasli. S povratkom u školu očekujemo porast oboljelih. Ne očekujemo značajan porast oboljelih od kovida jer su se proteklih mjeseci gotovi svi već zarazili”, kazao je Kaić u Briefingu Jutarnjeg lista.

Gripa, covid, sincicijski virus… svi u isto odjednom

Do Nove godine već je bilo prijavljeno 4200 oboljenja od gripe, a od toga čak 2000 u zadnjem tjednu. Svakoga dana je, kaže, 400 do 500 novooboljelih od kovida koji su pozitivni na PCR testu, a sigurno ih je još toliko i na brzim testovima. U porastu su, upozorava, i infekcije streptokokom kao i brojne druge zimske virusne bolesti poput respiratornog sincicijskog virusa.

U prosjeku, u Hrvatskoj svake sezone od gripe umre 300 do 400 ljudi. Ove će ih godine, upozorava Kaić, sasvim sigurno biti više nego prošle dvije sezone kada su ljdi nosili maske i držali držali distancu. Kada je jedna virusna bolest dominantna, puno je manja šansa da se proširi druga, kaže.

Četvtu dozu cjepiva ne preporučuje mlađima od 60

Za cjepiva protiv gripe i kovida kaže da nisu baš savršena.

”Njihova učinkovitost nije ni blizu visoka kao kod cjepiva protiv dječjih bolesti. Ali to je najbolje što imamo. Preporučio bih ljudima koji imaju povećan rizik od komplikacija da se cijepe. Za cijepljenje još nije kasno jer sezona gripe obično traje tri do četiri mjeseca i tek je na početku”, kazao je i napomenuo da se osoba može istovremeno cijepiti i protiv gripe i protiv kovida.

Što se tiče cjepiva protiv covida, Kaić kaže da u HZJZ-u ne preporučuju četvrtu dozu mlađima od 60 godina koji nemaju kronične bolesti jer nema dokaza da im je potrebna.

”Kod onih koji su primili tri doze, nakon nekog vremena pada zaštita od infekcije, ali izgleda da se dugo održava visoka razina zaštite od teških oblika bolesti”, dodaje.

‘Lockdown ne može sproječiti širenje virusa’

Što se tiče lockdowna, Kaić kaže da je ta mjera izgubila smisao.

”Od originalne vuhanske varijante, preko alfe, delte i omikrona, cijelo smo vrijeme imali takve mjere ograničenja ulaska u države negativnim testom, cijepljenjem ili preboljenjem i nismo uspjeli spriječiti ulaz novih varijanti. Da se u Kini i pojavi neka nova varijanta, nećemo moći spriječiti njezin unos”, kaže Kaić uz napomenu da se na početku epidemije mislilo da se ‘lockdownom’ može spriječiti globalno širenje virusa, no danas je jasno da to nema smisla te da će virus trajno biti endemski prisutan u svijetu.

Mjerama se, kaže, može samo na kratko usporiti cirkulacija virusa.

‘Neće se pojaviti smrtonosnija varijanta korone’

Govorio je i o novoj podvarijanti omikrona – XBB.1.5 koja je, kako se zasad čini, najzaraznija do sada.

”Taj soj je postao dominantan u SAD-u, no nije nužno da će preuzeti i dominaciju u Europi i izazvati veći broj oboljelih. Nema nikakvih naznaka da izaziva teže oblike bolesti od sojeva koji su kod nas prevladavajući. Nema razloga za strah i paniku”, rekao je Kaić u Briefingu Jutarnjeg lista.

Na koncu je kazao kako ne vjeruje da će se pojaviti neka nova varijanta korone koja će biti smrtonosnija od prijašnjih, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari