ZABRINUTOST U STOŽERU

Epidemiolog Rončević: “U PGŽ se za 20 posto povećava broj novih covid slučajeva i to je zabrinjavajuće”

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Raste broj novozaraženih u PGŽ, danas 179 novih covid pozitivnih slučajeva

“U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 179 novozaraženih osoba, od ukupno 878 testiranih što govori da se za 20 posto povećava broj novih covid slučajeva i to je zabrinjavajuće”, rekao je danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog Dobrica Rončević.

Epidemiolog Dobrica Rončević. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

“Ono što je za sada dobro to je da se u strukturi novooboljelih ne povećava broj djece i starijih osoba, a dominira radno aktivna populacija i studenti”, rekao je i dodao kako je sada najvažnije osigurati učinkovito liječenje oboljelih te odgovorno primjenjivati opće preventivne mjere.

“Nošenje maski, izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, držanje distance i pojačana higijena najvažnije su mjere kojima možemo usporiti rast novozaraženih”, istaknuo je Rončević.

Prema riječima načelnika Stožera Mladena Šćulca jučer i danas održani su sastanci sa zdravstvenim sektorom oko čim bolje koordinacije praćenja i liječenja oboljelih od prvih kontakata s liječnicima u sustavu obiteljske i specijalističke medicine do KBC a Rijeka gdje se hospitaliziraju oboljeli sa srednje teškim i teškim simptomima.

Načelnik stožera Mladen Šćulac. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je istaknuo ravnatelj KBC-Rijeka Alen Ružić, oni trenutno imaju na liječenju 21 Covid pozitivnog pacijenta, tri osobe su novoprimljene, a pet pacijenata je otpušteno na kućnu njegu.

Ravnatelj KBC-a Alen Ružić. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

„Na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškom kliničkom slikom liječi se 16 pacijenata, u respiracijskom centru 4 pacijenta od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok je zbog neophodnog kirurškog zahvata 1 pacijent u izolaciji na odjelu traumatologije, rekao je Ružić.

Dodao je da su postojeći bolnički kapaciteti za sada dovoljni za zbrinjavanje svih covid oboljelih, no oprezan je u daljnjim prognozama. “Ovoliki porast novozaraženih kroz narednih nekoliko dana može dovesti i do povećanja broja pacijenata s težim simptomima”, kazao je Ružić.

Ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetić rekao je da su u tijeku sastanci na kojima se zbog aktualne epidemiološke situacije razrađuje pitanje kako poboljšati protokole postupanja s covid pozitivnim osobama kao i osobama u samoizolaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari