IMA RAZLOGA ZA STRAH?

Video | Epidemiologinja objasnila kako se prenosi legionela: ‘Najvažnija je jedna stvar’

Naglasila je da od legionele najčešće obolijevaju starije osobe i osobe s brojnim kroničnim bolestima

U najvećoj hrvatskoj bolnici umrlo je troje pacijenata zbog zaraze legionelom. Poznat je i izvor zaraze. Proširila se iz vodovodnih cijevi, a zbog svega je pokrenut unutarnji nadzor.

O legioneli i njezinim simptomima RTL-ova reporterka Kristina Čirjak razgovarala je s epidemiologinjom u HZJZ-u.

“Najvažnije je prenijeti informaciju građanima da nema razloga za strah i paniku. Bolest se prenosi inhalacijom kontaminiranog aerosola vode u kojoj su visoke koncentracije legionele. Znači običnim pijenjem vode i običnim pranjem ruku i korištenjem vode u redovne svrhe se ta bolest zapravo ne može prenijeti, objasnila je Iva Pem Novosel, epidemiologinja u HZJZ-u.

Naglasila je da od legionele najčešće obolijevaju starije osobe i osobe s brojnim kroničnim bolestima. “Najosjetljiviji su oni koji imaju brojne bolesti i zbog toga su izuzetno osjetljivi na bilo koju drugu infekciju pa tako i na legionelu, ako inhaliraju naprimjer zaraženi aerosol”, kazala je Pem Novosel.

“Ta bolest kada se ustanovi da je bakterijski uzrokovana može se liječiti antibioticima, samo je važno na vrijeme je otkriti. Važno je toplu vodu držati na temperaturi iznad 50 stupnjeva, a hladnu vodu ispod 20 stupnjeva i to je jedna od osnovnih preventivnih mjera. Oni ljudi koji nisu spojeni na toplanu nego imaju bojler, bitno je da ga čiste od kamenca redovno, da se redovito čiste mrežice na slavini, da se čisti kamenac na glavama tuševa”, kazala je epidemiologinja, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari