KORONA U HRVATSKOJ

Epidemiologinja upozorava: ”Novozaraženi su uglavnom mladi koji su bili na javnim okupljanjima; To nije dobro!”

Danas su za primorske županije na snagu stupila nove, restriktivnije protuepidemijske mjere koje će ostati na snazi do 15. kolovoza. O tim mjerama, epidemiološkoj situaciji i cijepljenju za televiziju N1 govorila je Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja HZJZ-a.

“Okupljanja su zaista visoko rizična i ova mjera stožera – da se dolazi s covid potvrdom, preboljenjem ili testom – zaista je važna”, kazala je.

Što se tiče koncerata kaže kako će se organizatori morati pridržavati svih mjera, prenosi Net.hr

“Ljudi znaju da su ti događaji visokorizični. Svima je u interesu da se obolijevanje svede na najmanju moguću mjeru”, kazala je Lovrić Makarić.

Za učinkovitost cjepiva kaže da je visoka, ali ističe da nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito. Ipak, napominje, razvoj infekcije značajno je manji nego kod osoba koje nisu cijepljene. Osvrnula se i na porast broja zaraženih u Hrvatskoj.

VIDEO DANA:

“Kad gledamo kontekst epidemiološke situacije, nije dobro. Trend porasta može se objasniti i kao posljedica varijante koja kruži – delta soja. Cilj je da se trend porasta smanji. Delta je preuzela vodstvo u Hrvatskoj – 86 posto sekvenciranih uzoraka pripada delta soju, a alfa soj čini oko 15 posto. Oba soja su visoko zarazna. Među oboljelima je najviše mlađe populacije – od 20 do 40 godina. Riječ je o osobama koje su bile izložene infekciji uglavnom na javnim okupljanjima. Što se tiče cijepljenih, od hospitaliziranih s covidom tek je šest posto dobilo obje doze”, rekla je epidemiologinja Lovrić Makarić za N1.

Po njezinoj procjeni, broj zaraženih i daje će rasti. Upozorava kako sada sve ovisi o pridržavanju mjera i cijepljenju prije jeseni.

“Jesen je vrijeme kada iz otvorenih prostora prelazimo u zatvorene, koji su slabo ventilirani. Cjepivo protiv delta varijante je učinkovito, ali prema nekim istraživanjima, učinkovitije je nakon druge doze, od primitka koje treba proći dva tjedna za potpunu zaštitu. Jesen će skoro doći i dvije doze su potrebne za potpunu zaštitu, kao i ova dva tjedna da budemo potpuno zaštićeno”, rekla je te dodala da bi mjere bile relaksiranije kada bi broj cijepljenih bio veći.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari