ESTOFEX izdao najžešći 3. stupanj upozorenja za dijelove Hrvatske i Italije!

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) za nastavak dana izdao je najžešći 3. stupanj upozorenja za dijelove Hrvatske i Italije, što se rijetko događa

Područje koje obuhvaća 3. stupanj upozorenja odnosi se na istočni dio doline rijeke Po pa sve do sredine sjevernog Jadrana, ali i dio središnje Hrvatske, javlja Istramet. Ostatak zapada i sjevera Hrvatske nalazi se u 2. zoni upozorenja, a prema jugu – Dalmaciji opasnost od pojave jakog nevremena se smanjuje.

3. stupanj upozorenja za unutrašnjost Hrvatske većinom se odnosi na mogućnost iznimno krupne tuče, a u manjoj mjeri na olujne udare vjetra za vrijeme nevremena. Najžešći stupanj koji je izdan za susjednu talijansku obalu odnosi se na krupnu tuču i u manjoj mjeri na mogućnost pojave tornada uz olujne udare vjetra.

Prvi i drugi stupanj upozorenja koji obuhvaća dijelove Italije i Hrvatske te susjednu BiH i Srbiju odnosi se na tuču, intenzivne oborine konvektivnog tipa, te na manju mogućnost pojave olujnih udara vjetra za vrijeme trajanja nevremena.

I prognoza olujnih parametara ukazuje na mogućnost razvoja snažnih grmljavinskih sustava. CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija) poslijepodne će prelazit 3000 J/kg, smicanje između ploha 1000 i 500 hPa lokalno će iznositi 30 m/s, dok će Lifted index biti -8! (P.R./IM), javlja Istramet.

VIDEO DANA: