KANADERI SPREMNI ZA SEZONU: Za rano otkrivanje vatre pomoći će i besposadna letjelica Orbiter!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Požara na sreću nema, no piloti kanadera i air tractora ne odmaraju se

Akcija jučer i nad Novigradskim morem. Sve je bilo puno kanadera i air tractora, ali srećom u blizini nije bilo požara.

Hrabre i već dokazane posade pripremale su se za protupožarnu sezonu, koja je ove godine zbog obilnih kiša počela nešto kasnije. Hrvatsku će od požara iz zraka braniti 6 kanadera, 6 air tractora i 2 helikoptera, a za rano otkrivanje vatre pomoći će besposadna letjelica Orbiter.

Požara na sreću nema, no piloti kanadera i air tractora ne odmaraju se. Ovako izgleda njihovo uvježbavanje.

Jučer su imali idealne vremenske uvjete, no kad vatra nosi sve pred sobom, obično im i vjetar stvara dodatne probleme.

“Najzahtjevnije je kada se poklopi veliki požar i velika zadimljenost, veliki valovi na moru gdje moramo s fire bossom tražiti na moru mjesto za skupljanje ne možemo kao kanader na velikim valovima i tu vodu donijeti pod velikim vjetom na požar”, kaže satnik Bruno Cifrek Kolarić, pilot na Airtractoru.

Vatreno krštenje i prvo gašenje požara čeka i pilotkinju Anamariu Ćurković, požare će gasiti i vatrogasce prevoziti – helikopterom.

Iza njih su stotine sati leta

“Radili smo rad s kruškom te s vatrogascima koji je svake godine vatrogasci imaju prije sezobe obuku i ja sam letila s njima”, ističe poručnica Anamaria Ćurković, pilotkinja helikoptera.

Iza njih su stotine sati leta, uvježbavaju letenje u svim uvjetima, kao i rad na vodi.

“Onda dolazi kruna obuke, a kruna obuke je u protupožarnoj sezoni kada se radi obuka na gašenju požara, obično va je to nekih 75 posto naleta u obuci vam je na gašenju požara”, govori bojnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile.

Nadaju se da se neće ponoviti 2017. godina u kojoj su gasili 367 požara.

Ovogodišnja protupožarna sezona tek je počela, a zračne snage pomogle su gasiti 37 požara i pritom su bile u zraku 115 sati. U 2018. gasili su 88 požara, koje su gasile zračne snege i potrošile su 504 sata leta.

Ako vatrogasci budu trebali pomoć, spremno je i 200 vojnika te brodovi HRM-a. Za rano otkrivanje požara uz zrakoplove air tractor i pilatus, koristit će se i besposadni sustavi Orbiter 3.

“Sustav Orbiter nam je jako bitan ove sezone to na je omogućilo prenošenje slike u realnom vremenu prema Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu tako da u realnom vremenu možemo puno brže donositi odluke”, jasno će pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik 93. zrakoplovne baze.

A kad se zrakoplovi vrate u bazu, sve je u rukama tehničara koji nekad i cijelu noć avione i helikoptere pripremaju za novi let na požarom zahvaćena područja.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: