EU TRAŽI OD HRVATSKE DA PRIMI 3200 MIGRANATA: I Rijeka će morati aktivirati plan za prihvat izbjeglica?

Dužnosnici Europske unije pripremaju se izvršiti pritisak na vlade zemalja EU-a da preuzmu mnogo više azilanata od zemalja na granicama unije koje su pod pritiskom, a Hrvatska bi trebala prihvatiti 3200 migranata, javljaju mediji.

Ako Hrvatska bude morala prihvatiti plan EU, ptanje je koliko će planirani prihvatni centri u Hrvatskoj moći udovoljiti tolikom broju prodošlica, pa bi moglo doći do situacije da i gradovi poput Rijeke aktiviraju svoje kapacitete za prihvat izbjeglica. Gdje bi se te lokacije mogle nalaziti, pisali smo OVDJE.

Pošto su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predasjednik Francois Hollande u četvrtak podržali plan koji su čelnici EU-a u lipnju odbacili, dužnosnici kažu kako bi izvršna tijela EU-a mogla predložiti povećanje svojega plana za četiri puta kako bi obvezala države da preuzmu 160.000 migranata iz Italije, Grčke i Mađarske, piše agencija Reuters.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker će objaviti novi prijedlog u srijedu, a njegov glasnogovornik je odbio unaprijed govoriti o planu. Ali visoki dužnosnici EU-a su rekli kako Juncker, koji je u svibnju predložio obvezujuće kvote za zemlje kako bi prihvatile 40.000 azilanata iz Italije i Grčke, sada razmatra skoro utrostručenje brojke i dodavanje još 50.000 iz Mađarske.

Čelnici zemalja EU-a odbili su nametanje kvota iz Bruxellesa ali njihovi napori da dođu do ciljanih 40.000 na dragovoljnoj osnovi nisu uspjeli premašiti 32.000 dok su brojke pristiglih migranata u Italiju, Grčku i sve više u Mađarsku narasle na na stotine tisuća, što nije viđeno od 1992.

Prema novom planu Europske komisije Hrvatska bi trebala primiti 3200 migranata od ukupno 160.000, piše u četvrtak britanski list Daily Mail u svom online izdanju.

Prema prijedlogu Europske komisije iz svibnja Hrvatska je trebala primiti 747 migranata iz Italije i Grčke te 315 sirijskih.

Najviše migranata bi trebala primiti Njemačka 34.077, potom Francuska 26.215 i Španjolska 16.835 a najmanje Cipar 722. Hrvatski susjed Slovenija trebala bi preuzeti 2128 migranata, navodi Daily Mail. Kvote su određene temeljem broja stanovnika pojedine zemlje, gospodarskog bogatstva, prijašnje integracije izbjeglica i stupnju zaposlenosti.

Velika Britanija, koja je odbila pridružiti se planu kada je izvorno bio uspostavljen u svibnju, neće morati prihvatiti niti jednog izbjeglicu unatoč tomu što je jedna od najvećih i najbogatijih zemalja EU-a. Irska i Danska isto tako nisu prihvatile plan, prenosi Hina.

U nastojanju da se omekša otpor među bivšim komunističkim zemljama u EU-u koje kažu da nisu naviknute na masovnu imigraciju izvan Europe kao njihovi zapadni susjedi jedan je dužnosnik EU-a rekao Reutersu da bi se tim zemljama mogla dati mogućnost da plate drugima da prihvate migrante ako ih ne preuzmu same.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao u Bruxellesu kako neće prihvatiti veliki broj muslimana i nazvao kvote ‘pozivom’ milijunima drugih da riskiraju put u Europu. Slovačka isto tako kaže da daje prednost kršćanskim izbjeglicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari