TREBAT ĆE NAM DODATNI OPREZ

Euro se krivotvori puno bolje od kune, a iza svega stoje organizirane skupine: Prvo što ih odaje je masnoća papira…

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Turističku sezonu pamtit ćemo i po pokušaju prijevare jednog Australca. On je, naime, na šalter banke stigao s 10 tisuća eura koje je namjeravao položiti na svoj devizni račun. Plan mu je pokvarila djelatnica koja je brzo shvatila da su novčanice od 500 eura krivotvorene, javlja RTL Potraga.

Iako je ovaj slučaj razotkriven, mnogi često nisu, a valuta koja će uskoro zamijeniti kunu krivotvori se puno kvalitetnije i češće.

Ankica, djelatnica mjenjačnice pojasnila je da je masnoća papira ono što prvo odaje. Da krivotvorenih novčanica ima potvrđeno je i iz HNB-a, a ove godine zaplijenjena je 51 krivotvorena novčanica kune, dok je lani zaplijenjeno njih 200. Što se kuna tiče, najviše se krivotvori novčanica od 200 kuna.

Euri su bolje kvalitete

“Krivotvoreni euri su bolje kvalitete nego krivotvorene kune. Euri se ne krivotvore u Hrvatskoj i to nisu amaterski primjerci. To su organizirane skupine u određenim državama koje se izrađuju tamo, a onda se distribuiraju po cijeloj Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj”, rekla je Petra Poldrugač iz Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja novčanica HNB-a.

Neke su krivotvorine vrlo dobre, iako sama nikada nije naišla na opasnu krivotvorinu eura, za razliku od dolara.

Postoje tri razine provjere novčanica, od onih najjednostavnijih pa do kompleksnijih provjera. U mjenjačnici, primjerice, svaku novčanicu gledaju pod UV svjetlom.

Treći stupanj provjere je tajna

Novčanica mora biti mat jer je napravljena od pamuka, za razliku od običnog papira koji blješti pa je razlika odmah očita.

Ako se sumnja da je novčanica krivotvorena, ide se dalje s provjerom, a postoje i infracrvene lampe koje je još teže zavarati. Pod tim lampama, pojašnjava Poldrugač, određene boje kojima su tiskane novčanice nestaju, dok određene ostaju vidljive.

Treći stupanj provjere je tajna, koja je poznata tek naručitelju novca i tiskari, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari