PUTIN PROVOCIRA

Ruska nuklearna podmornica ušla u Jadran: U misiji je povezanoj s ratom u Ukrajini

Ilustrativna fotografija

Jedna od najsuvremenijih ruskih nuklearnih podmornica navodno se nalazi u Jadranskom moru u blizini talijanske obale, piše IBT. Riječ je o podmornici Severodvinsk, ponajboljoj jurišnoj podmornici u ruskoj mornarici koja može biti “nevidljiva” radarima i ploviti gotovo bešumno. Ruska podmornica u Sredozemnom je moru, pretpostavlja se, u misiji odvraćanja NATO-a od vojnog angažmana u ratu u Ukrajini.

Najnaprednija ruska podmornica

Prema tvrdnjama vojnog analitičara H.I. Suttona, obavještajni podaci iz otvorenih izvora sugeriraju da se ruska nuklearna podmornica nalazi u blizini Italije.

Severodvinsk je najmoćnija i najnaprednija ruska podmornica s neusporedivom stealth tehnologijom te moćnim protutorpednim i protuzračnim sposobnostima. Može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1600 milja – a svaka od njih može nositi i nuklearnu glavu.

Nalazi se u međunarodnim vodama

Nije jasno koliko dugo se podmornica već nalazi u Sredozemlju, a pretpostavlja se da je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila Sredozemno more 24. kolovoza te je primijećena da plovi prema Velikoj Britaniji.

U međuvremenu je i talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji rekavši da su “kretanja ruskih jedinica u Sredozemlju poznata” te napominjući da se “podmornica nalazi u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari