ZABORAVILI STE NA TOPLINSKI VAL?

Europa ‘gori’, a paklene vrućine stižu i u Hrvatsku: ‘Pravo ljeto je tek pred nama, 40-ke su izgledne i kod nas…’

Foto: Facebook Neverin

Zemlje južne Europe ovog tjedna suočavaju se s vrlo visokim temperaturama zbog još jednog toplinskog vala, a visoke temperature uskoro bi mogle stići i u Hrvatsku

Zemlje južne Europe ovog tjedna suočavaju se s vrlo visokim temperaturama zbog još jednog toplinskog vala, piše Die Zeit. U kombinaciji s dugotrajnom sušom, na mnogim mjestima raste opasnost od šumskih požara, a mjestimice je sve manje vode.

U Španjolskoj se očekuju temperature više od 40 stupnjeva. Vrućina, zajedno sa sušom koja traje tjednima, vjerojatno će pogodovati daljnjim šumskim požarima. Do 30. lipnja u Španjolskoj je bilo oko 250 velikih požara koji su uništili ukupno gotovo 82.000 hektara šume, a to je gotovo kao i cijele prethodne godine.

Gori diljem Portugala

Portugal je ove godine dugo bio pošteđen šumskih požara, ali već nekoliko dana gori na mnogim mjestima u središtu i na sjeveru. Vlasti su izvijestile o 36 aktivnih šumskih požara. U subotu je počeo toplinski val s temperaturama koje su ponegdje prelazile 40 stupnjeva, a očekuje se da će potrajati barem do četvrtka. U Italiji također vrućine i suša. Palo je premalo kiše, osobito na sjeveru, pa su rijeke i jezera nosili znatno manje vode nego inače. U pet regija na sjeveru proglašeno je izvanredno stanje, a neki gradovi isključili su dio fontana ili ograničili korištenje vode.

Vruće i sparno je i u Grčkoj, ali i u Velikoj Britaniji te u Njemačkoj. Hrvatski meteorolozi predviđaju da se nakon nešto svježijeg vremena i u Hrvatsku vraćaju više temperature.

Meteorološki servis Neverin prije nekoliko dana na svojoj je Facebook stranici objavio da nam uskoro stižu visoke temperature, a živa bi se mogla popeti i do 40 stupnjeva.

“Iako je osvježilo, izgleda da je pravo ljeto tek pred nama. Od sredine idućeg tjedna temperature ponovno naglo rastu, a 40-ke su izgledne u dobrom dijelu Europe, pa tako i kod nas“, napisali su.

Vremenske prilike komentirao je i poznati bosansko-hercegovački meteorolog Nedim Sladić, koji je konstatirao da “vrućine zahvaćaju cijeli kontinent”.

“Europa u zagrljaju žestoke vreline. Na prikazu je jedan od mogućih scenarija prognozirane maksimalne temperature zraka za nedjelju, 17.07.2022. Vjerojatno će zapad Europe biti ublažen narednih dana, ali su izgledi za oko 40 °C i dalje tamo ogromni, pogotovo za Francusku, s obzirom na mean ensemble produkta na 850 hPa. Ponavljam, Veliku Britaniju još nikad nisam vidio u izotermi od 40 °C i vjerojatno je da bi ona bila ipak bliže maksimalcima do 35 °C, što je i dalje za njih puno. Kako god, vrućine zahvaćaju skoro cijeli kontinent.

Sunčanije i osjetno toplije

HRT javlja da nas već od srijede čeka sunčanije i osjetno toplije. Do kraja radnog tjedna, a na Jadranu i dulje, ponovno će dominirati vrućina pa raste vjerojatnost pojave novog toplinskog vala, osobito za vikend na Jadranu, gdje će noću i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju pak sjeverozapadni vjetar, uz obalu zapadni i jugozapadni.

Na kopnu će u petak opet biti nestabilnije, uz mogućnost lokalnih pljuskova, a za vikend i malo manje toplo, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari