DRAMATIČNO JUTRO U KISTANJAMA

Video | Vukovi napali staricu i stado, ali ona ih obranila: ‘Jedva sam došla kući, otkazala mi koljena’

Vukovi siju strah i trepet šibenskim zaleđem. Od početka mjeseca upozoravamo da je život stanovnika ugrožen – ali rješenja nema

Napadi čopora vukova udomaćenih u Kistanjama, više nije iznenađenje nego statistika. I jutros su napali u zaseoku Bezbradice, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

“Kad odjednom nešto odvuda ruuuk, preskoči, kad ja viđo, bila sam odma blizo, kad njih dva! Aaaa, otkazala sam.. Nakla je svu, daj je vragu, a ja šta da radim, idem da branim. Ja iz sve glave vičem: “Dujiiii, dujiii…!”, kao ja pucam, znaš, i on je preskočio preko zida i ostavio tu ovcu”, govori Ruža Bezbradica iz Kistanja.

Nakon toga su vukovi upali u stado njezine 84-godišnje susjede i zaklali ovcu. Ruža se više ne usudi izići iz dvorišta.

“Otkazala mi koljena, ja sam jedva došla kući, majke mi. Još ja imam tremu koliko sam se prepala da znaš. A znaš koliki su? Veliki, čovječe!”, kaže Bezbradica.

Gladni su i stalno su blizu kuća i torova s preplašenim ovcama.

Dok smo razgovarali sa 69-godišnjom ženom koja je jutros imala bliski susret s vukovima, ali ih je uspjela otjerati, u blizini se začulo zavijanje vukova. Procijenili smo da je to nekakvih 150 do 200 metara dalje, ovdje od njezine kuće.

“Udavili su joj ovcu, znači, oni znaju da je tu plijen i sad čekaju kako do plijena doći”, tvrdi Saša Štrbac iz Kistanja.

Prije nepunih mjesec dana vukovi su napali Sašine ovce, ali i njega pri čemu se jedva obranio. Sveukupno šest napada, vjerojatno istog čopora, dogodilo se u još šest navrata i drugim stočarima na samo kilometar-dva udaljenosti.

“Ja sam sa njima opet poslije 5 dana imao bliski susret, međutim to je bilo na čistini, tako da su ovaj put pasi odreagirali, odreagirao sam i ja ovaj put i povukli su se. Pretpostavljam da je to čopor od prošlogodišnjeg legla od ta dva stara vuka i pretpostavljam da ona sad ima novo leglo jer ona obitava tu u krugu od 2 kilometra. Ona dolazi na 20 metara od kuća”, kaže Štrbac.

Napad u zaseoku Grulovići dogodio se prije 5 dana. Iz Srećkovog malog stada od 20 ovaca predatori su odnijeli ovcu i janje.

“A bio sam kod njih. Badava, ne možeš ti to spriječit. Odeš dvajest metara, gotovo.. Ovce sad ne smijem ni tamo ni na drugu stranu ćerati. To je strašivo, plašivo. Ustravile se. Jutros sam im dao balu sijena da jedu u kući. -Niste ih puštali vani? Nisam”, poručuje Srećko Grulović, Kistanje.

Životinje su u stajama, a ljudi po kućama. Vukovi kolo vode usred bijela dana, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari