EUROPA NA OPREZU: Pojačane mjere sigurnosti i uvedene strože kontrole na granicama

Više europskih zemalja pojačalo je u utorak mjere sigurnosti i kontrole na granicama nakon terorističkih napada u Bruxellesu, pozvavši također na jačanje europske borbe protiv terorizma

Francuska, Njemačka i Nizozemska te također i Velika Britanija objavile su poduzimanje dodatnih mjera sigurnosti samo nekoliko sati nakon odvojenih atentata, izvedenih u briselskoj zračnoj luci i u metrou, u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 26 ljudi.

Londonska policija pojačala je prisutnost “na neuralgičnim točkama” britanske prijestolnice, uključujući javni prijevoz, kako bi zaštitila sigurnost građana, objavio je u utorak čelnik antiterorističkog odjela britanske policije Mark Rowley.

“Policijska prisutnost iz opreza je pojačana diljem Velike Britanije na svim neuralgičnim točkama, uključujući prijevoz, kako bi se zaštitilo stanovništvo”, naveo je u priopćenju Rowley, objašnjavajući jačanje sigurnosnih mjera nakon eksplozija u Bruxellesu.

U Londonu su mobilizirane dodatne policijske snage koje će organizirati ophodnje na najosjetljivijim mjestima u prijestolnici, uključujući i transportnu mrežu, kazao je on dodajući da jačanje sigurnosti nema veze s nekim posebnim informacijama koje bi se odnosile na Britaniju.

Ranije je londonski aerodrom Gatwick objavio da je pojačao mjere sigurnosti.

U Velikoj Britaniji je razina sigurnosti od kolovoza 2014. podignuta na razinu s oznakom “ozbiljan”, što je četvrta razina sigurnosti na ljestvici od 5.

Njemačka policija objavila je u utorak da je pojačala mjere na granici s Belgijom. Ne navodeći detalje glasnogovornik policije kazao je da je riječ o dijelu sigurnosnih mjera koje policija poduzima na njemačkim granicama, u zračnim lukama i na željezničkim postajama.

U zračnim lukama u Duesseldorfu i Koelnu vlada povećana gužva jer se zrakoplovi iz Bruxellesa preusmjeravaju u ove dvije zračne luke koje su od većih zračnih luka, uz Amsterdam, najbliže Bruxellesu.

Željeznički promet iz Njemačke prema Belgiji je prekinut.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve objavio je u utorak, nakon hitnog sastanka vlade koji je sazvao predsjednik Francois Hollande, kako je dodatno rasporedio snage od 1600 policajaca da bi ojačao sigurnost na granicama i u javnom prijevozu.

Francuska je nakon 13. studenoga i terorističkih napada na Pariz pod najvišim mjerama sigurnosti strahujući od mogućeg ponovnog napada na svome tlu.

Nakon prošlotjednog uhićenja osumnjičenog napadača na Pariz Salaha Abdeslama policija je na najvišoj razini sigurnosti strahujući od mogućih napada u obje prijestolnice, Parizu i 315 km udaljenom Bruxellesu.

Nizozemska je također priopćila da je poduzela dodatne mjere sigurnosti, posebice u zračnim lukama Schiphol, Rotterdam i Eindhoven, te u kontroli granice s Belgijom.

Policije u Danskoj, Švedskoj i Finskoj također su u utorak pojačale sigurnosne mjere u zračnim lukama i na javnim mjestima nakon smrtonosnih eksplozija u Bruxellesu.

Danska policija priopćila je da je pojačala ophodnje na aerodromu Copenhagen i na svim ključnim točkama u gradu, kao i na stanicama podzemne željeznice.

U Norveškoj će policajci u Oslu još neko vrijeme nositi oružje, objavila je policija, koja je uvela osobno naoružanje između studenoga 2014. i veljače ove godine zbog rizika od islamističkih napada. Također će se uvesti dodatne policijske ophodnje.

Policija u Švedskoj objavila je da je ojačala prisutnost na aerodromima i drugim javnim mjestima.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari