GOSPODARSKI POSRTAJI

Europa u strahu od opasnog ekonomskog fenomena koji je zahvatio Njemačku

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Iako su svi zabrinuti zbog situacije u Njemačkoj i mogućeg ‘prelijevanja’ situacije na ostala europska tržišta, u Hrvatskoj se, barem za sada, ne trebamo brinuti

“Oči Europe” posljednjih su tjedana uprte u Njemačku, čije se gospodarstvo već neko vrijeme nalazi u problemima.

Kako je nedavno pisao CNN, brojke pokazuju da njemačko gospodarstvo ponovno posrće nakon što je iz zimske recesije izašlo s najnižim razlikama. Podaci od ranije ovog mjeseca otkrili su usporavanje industrijske proizvodnje u lipnju koje je veće od očekivanog, potaknuto oštrim smanjenjem ogromnog automobilskog sektora u zemlji.

Možda to i ne bi bio problem da se njemački gospodarski problemi ne prelijevaju se na ostalih 19 zemalja koje koriste euro, a u opasnosti od recesije je i šira regija, piše Net.hr.

Dublji ekonomski šok nego recesija

A situacija u Njemačkoj gora je nego u ostatku Europe zbog – stagflacije. Ekonomnski analitičar dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr objašnjava da je stagflacija stanje visoke inflacije i visoke nezaposlenosti. Ona se javlja kada cijene rastu, a zaposlenost opada.

“Rezultat je pada ekonomske aktivnosti uz već prisutne inflacijske pritiske. Trenutno je Njemačka najbliža stagflaciji”, pojašnjava ovaj stručnjak.

Vušković kaže da stagflacija sa sobom nosi dublji ekonomski šok u odnosu na recesiju. “Pojednostavljeno, stagflacija znači ne imati posao uz izrazito visoke cijene. Danas je stagflacija opasnija nego u pandemiji”, upozorava ovaj stručnjak.

Na pitanje zbog čega se taj ekonomski fenomen pojavio u Njemačkoj, Vušković kaže da je to zbog industrije. “Kao djelatnost industrija je najizloženija rastu cijene energije. Kada se rast troškova energije ne može ugraditi u cijene industrijskih proizvoda, odnosno prevaliti na tržište, industrijalci optimiziraju poslovanje. To se radi otpuštanjem zaposlenih. Tako raste broj nezaposlenih uz postojeću inflaciju”, objašnjava za Net.hr.

Zanimalo nas je i vodi li stagflacija u recesiju, na što je Vušković kazao da stagflacija je recesija, ali svaka recesija nije stagflacija.

Bez straha u Hrvatskoj

Iako su svi zabrinuti zbog situacije u Njemačkoj i mogućeg “prelijevanja” situacije na ostala europska tržišta, u Hrvatskoj se, barem za sada, ne trebamo brinuti.

“Dok imamo manje od 130 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, nema straha od stagflacije. Trenutno je ta brojka oko 100 000, što je rekordno niska razina”, kaže.

“Za sada je ispunjen samo jedan uvjet, to je inflacija od 7.3 posto u srpnju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stagflacija ako do nje ikada i dođe, u Hrvatskoj će doći kasnije nego u drugim državama, zbog strukture ekonomije”, zaključio je dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari