NADMAŠUJE RIZIKE

Europska agencija za lijekove AstraZenecu ocijenila sigurnim cjepivom: ”Nema povezanosti između cjepiva i tromboznih slučajeva”

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Farmatološko povjerenstvo za procjenu rizike (PRAC) smatra da koristi primjene AstraZenica cjepiva i dalje nadmašuju rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati.

Tromboembolijski događaji nisu navedeni kao moguće nuspojave u odobrenim dokumentima o cjepivu. Trenutno dostupne informacije upućuju na to da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji, pišu Vijesti.hr

Do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno je 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno 5 milijuna ljudi cijepljenih cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca u Europskom gospodarskom prostoru, što je značajno manje od broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju.

Ocjena PRAC-a započela je nakon što je jednoj osobi u Austriji dijagnosticirana višestruka tromboza (stvaranje krvnih ugrušaka u krvnih žilama) te je preminula deset dana nakon cijepljenja, dok je druga osoba hospitalizirana s plućnom embolijom (začepljenje jedne od arterija u plućima) nakon cijepljenja te se trenutačno oporavlja. Osobe su cijepljene serijom ABV5300 cjepiva.

Serija ABV5300 cjepiva nije stavljena u promet u Hrvatskoj. Istragom je naknadno iz predostrožnosti obuhvaćena serija ABV3025 koja je dostupna u RH. Prema informacijama zaprimljenima od lokalnog predstavnika nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, preliminarna istraga pokazuje da nema odstupanja od dobre proizvođačke prakse koja bi mogla utjecati na kakvoću predmetnih serija cjepiva.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv bolesti COVID-19.

U Hrvatskoj je zabilježena jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca, međutim iz trenutačno dostupne medicinske dokumentacije nije moguće ocijeniti povezanost s cijepljenjem. Zatražena je dodatna dokumentacija kako bi se mogla ocjeniti povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari