IZNENAĐENJE?

Video | Evo cijena hrane u Bruxellesu i kod nas. Plaće su im dva i pol puta veće nego hrvatske

U prijestolnici Europe, Bruxellesu, možda imaju najveće plaće u Europi, ali i ondje, baš kao u Hrvatskoj, muku muče s cijenama hrane. I tu se jedna kategorija posebno ističe, a neke bi vas cijene mogle iznenaditi

U Belgiji je neto placa 2600 eura, sto je cak dva i pol puta vise nego prosjecna hrvatska. No, i ovdje se gleda na svaki cent kada je u pitanju hrana. Otisli smo do trgovine provjeriti kakve su cijene.

Provjerili smo i kakva je situacija s voćem koje se najčešće kupuje primjerice jabuke u Hrvatskoj koštaju jedan euro, a u Bruxsellu ih nema ispod dva eura. Nešto je manja razlika kod banana. U Hrvatskoj one koštaju euro 45, a u Brixsellu euro 75. Trideset centi više.

Građane brinu poskupljenja, najviše povrća

“Ne moram kupovati za puno ljudi, pa me nije toliko briga. Obraćam pozornost na cijene, ali kupujem samo za sebe”, govori Ruben iz Bruxellesa.

“U Belgiji sve ovisi o tome iz kojeg dijela društva dolazite. Bogati nisu pogođeni poskupljenjem, ali većina itekako osjeća inflaciju”, govori Jurun iz Bruxellesa.

“Skuplje je nego lani i prije dvije godine. Svi proizvodi”, govori Loren iz Bruxellesa.

Usporedimo onda cijene proizvoda koji bi se kupili u nekom prosjecnom shoppingu.

U Hrvatskoj 5 kg krumpira košta 2 eura i 30 centi, u Belgiji – čak 5. Paprika je kod nas 4 e, a u Belgiji euro i pol više. Mlijeko je u Hrvatskoj euro, Belgijci ga plaćaju 30 centi više. Zanimljivo, cijena šećera je ista – euro i 30. Za 850 g mljevenog mesa u Hrvatskoj treba izdvojiti 4.19 centi, a u Briselu za 350 grama manje 4.75 centi.

No, zašto je baš povrće najskuplje?

“Sigurno su oni puno skuplji u većini proizvoda kojih nemaju, svježem voću i povrću, to se osobito osjeća u ovom trenutku jer oni nisu takvi proizvođači, pogotovo mediteranskih stvari. Vidimo cijene iz Španjolske Portugala juga Italije, pa čak i Hrvatske, Cijene su 50 do 100 posto veće”, kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

No kao što Belgija ima manjak voća i povrća, tako i Hrvatska ima manjak mesa. I jedni i drugi u konačnici su ovisni o uvozu, izvještava Matija Mlinarić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari