OGRANIČENA EDICIJA

Kravata dobila svoj zlatnik i srebrnjak. Nekad su je nosili hrvatski vojnici, a prigrlili je Francuzi

Izdanje ‘Konturna kravata’ sastoji se od dvije kovanice različitih oblika. Serija je ograničena na 500 primjeraka. Kovanicom su odali počast našoj baštini

Prva hrvatska numizmatička eurokovanica izdana je u suradnji Hrvatske narodne banke i Hrvatskom kovnicom novaca.

“Zlatna i srebrna numizmatička kovanica ‘Konturna kravata’ dostupna je u ograničenoj seriji od 500 primjeraka. Za simbol koji će ju krasiti odabrana je kravata kojom odajemo počast značajnom dijelu naše baštine”, napisali su iz Hrvatske kovnice novaca.

Izdanje „Konturna kravata“ sastoji se od dvije kovanice različitih oblika, izrađenih od različitih plemenitih metala, zlata i srebra. Zlatna numizmatička kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu numizmatičku kovanicu čiji otvor skladno prati zadani oblik, kako bi u kombinaciji činile cjelovit otkov. Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata (31,103 grama), dok je srebrnjak nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra (62,207 grama).

Hrvatski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag pretočio je na izdanje “Konturna kravata” dio kulture, ne samo Hrvatske, već i svjetske. Na naličju kovanice prikazani su hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću.

Oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata, koji je odmah izazvao pozornost Francuza, a o njegovoj prihvaćenosti dovoljno govori podatak da je kravatu počeo nositi čak i mladi francuski kralj Luj XIV. Nakon njega, brzo su ju prigrlili i svi Francuzi i nosili ju „à la croate“, odnosno na hrvatski način, a upravo taj natpis krasi i numizmatičku kovanicu „Konturna kravata“, kao svojevrsni hommage ovom ikoničnom modnom i kulturnom predmetu.

Tema kravate proteže se i ambalažom u kojoj je prigodno pohranjena zlatna i srebrna numizmatička kovanica „Konturna kravata“. Ambalažu s motivom kravate potpisuje Design Bureau Izvorka Jurić, koji se poigrao ovom snažnom simbolikom i dao joj suvremeno tumačenje. Kutije su ručno rađene te se u tome skriva njihova posebnost; svaki primjerak nesavršen je na svoj način, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari