MUKE PO SIĆI

Evo kada je najbolje vrijeme za promijeniti sitne kune i lipe u eure! I koliko će nam banke pritom uzeti…

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz nekoliko banaka koje posluju u Hrvatskoj Net.hr dobio je odgovore naplaćuju li naknadu za zamjenu kovanica u novčanice, ali i hoće li naknade biti kada Hrvatska uđe u eurozonu

Brojni od nas u svojim domovima, negdje na nekoj polici, imamo neku posudicu u koju stavljamo kovanice, koje s vremena na vrijeme kada ih nakupimo treba i ukrupniti. To se može napraviti u poslovnicama Fine, ali u bankama.

No, pojedine banke za takve stvari uzimaju određeni dio provizije, piše Net.hr.

Od 1.siječnja, Hrvatska ulazi u eurozonu, a kune i lipe koje smo do sada skupljali morat ćemo promijeniti u eure i cente. Stoga smo odlučili provjeriti s bankama hoće li i u slučaju zamjene sitnih kuna naplaćivati proviziju građanima koji će sitan novac željeti promijeniti u eure.

U OTP naplata do 1.1. od tada ne

Iz OTP banke su nam kazali kako će do 1. siječnja 2023. naplaćivati zamjenu kovanica kuna u novčanice kuna prema nižoj tarifi; naplaćivat će 5 posto kod gotovinskih uplata na račun, odnosno zamjenu u novčanice kovanica domaćeg novca u iznosu većem od 1.000,00 kuna. Minimalno naplaćena provizija iznosi 50 kuna, dok je maksimalna 1000 kuna. Iz banke ističu da se naknada ne primjenjuje kod uplata na račune maloljetnih osoba i uplata radi oročavanja sredstava. Nakon 1. siječnja 2023. ova naknada neće se naplaćivati u OTP banci.

Erste ukinuo proviziju od listopada

U skladu sa Zakonom u uvođenju eura u RH, Erste banka neće naplaćivati naknadu za zamjenu kovanica kuna u novčanice eura od 1. siječnja 2023., dok će se za zamjenu ostalih valuta i dalje naplaćivati redovna naknada – primjerice za zamjenu kovanica eura u novčanice.

“Erste banka odlučila je za svoje klijente naknadu ukinuti i ranije, odnosno od 1. listopada 2022., te od tog datuma neće naplaćivati naknadu za uplatu kovanica kuna ili eura na račun otvoren u banci za uplate veće od 100 kuna dnevno, odnosno 15 eura. Naknada za uplatu kovanica u iznosu manjem od 100 kuna dnevno ili uplata kovanica u korist dječje štednje neovisno o iznosu, nije se naplaćivala ni do sada”, odgovorili su nam iz te banke.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U Raiffeisenu samo uplata kovanica na račun

Na naš upit o zamjeni kovanica, iz Raiffeisen banke odgovorili su nam kako trenutno klijent ne može samo zamijeniti kovanice u novčanice, već kovanice može uplatiti na račun, a obrada kovanica se od 30.09.2022. ne naplaćuje. Na pitanje hoće li se naknada naplaćivati i u periodu kada će građani moći mijenjati kune u eure, iz te su nam banke kazali kako Zakon o euru dopušta da banke naplate naknadu ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 kovanica kuna. “Za sada nemamo definirano hoćemo li tu naknadu naplaćivati i koliko će ona iznositi”, odgovorili su nam.

PBZ nudi polog putem uređaja

Iz Privredne banke Zagreb u odgovoru na naš upit navode kako banka fizičkim osobama ne nudi uslugu zamjene kovanica u novčanice. “Klijenti mogu kovanice položiti na transakcijski račun te zatim na šalteru ili putem bankomata isplatiti novčanice”, kazali su nam. Polog kovanica može se provesti putem uređaja za polog kovanica i na šalterima poslovnica bez naknade.

“Klijenti s većim količinama kovanica koje žele položiti na vlastiti transakcijski račun u Banci uputno je da to obave putem uređaja za polog kovanica koji se nalaze na 17 lokacija u Hrvatskoj – u Zagrebu na 5 lokacija, te u poslovnicama u Čakovcu, Daruvaru, Krapini, Kutini, Osijeku, Poreču, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Vinkovcima i Zadru. Iz PBZ-a navode da je u planu instalacija dodatnih pet uređaja kako bi se rasteretilo postojeće te se i na dodatnim lokacijama građanima omogućila uplata kovanica. “Maksimalan iznos uplate po jednoj transakciji je 2.000 kuna, a ako klijent želi uplatiti veći iznos može to provesti kroz više transakcija”, pojašnjavaju nam.

Za konverziju kuna u eure po fiksnom tečaju konverzije, ističu iz PBZ-a, banka neće naplaćivati naknadu. Napominju kako mole da prije ubacivanja kovanica u uređaj klijenti prethodno provjere jesu li među pripremljenim kovanicama za uplatu samo kovanice kuna kako bi se izbjeglo ubacivanje i nekih sitnih predmeta, kao što su gumbi, spajalice, ziherice, privjesci i slično, a što može izazvati blokadu i kvar uređaja odnosno potrebu za servisiranjem i samim tim stavljanje uređaja izvan funkcije.

U Addiko banci naplaćuju 2,5 posto provizije

U Addiko banci, zamjena kovanica u novčanice naplaćuje se prema važećoj tarifi Addiko banke koja iznosi 2,50% od iznosa, s time da minimalna naknada iznosi 20 kuna, a maksimalna 1000 kuna. Navedena naknada naplaćuje se isključivo u slučaju da klijent želi napraviti zamjenu kovanica u novčanice. “Željeli bismo naglasiti da Addiko banka ne naplaćuje naknadu za uplatu HRK kovanica/novčanica u korist računa fizičke osobe (potrošača) otvorenog u Addiko banci putem naše poslovnice ili poslovnice FINE”, ističu iz te banke.

“I nakon 01.01.2023. usluga HRK kovanica/novčanica i uplata / konverzija u eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije na EUR na račun fizičke osobe (potrošača) otvoren u Addiko banci bit će bez naknade”, kazali su nam.

Kao i ostale banke, Addiko banka neće naplaćivati naknadu za konverziju kovanica i novčanica kuna u eure, odnosno postupat će prema odredbama zakona o uvođenju eura kojim je propisano da je u razdoblju od 01.01.2023. do 31.12.2023. omogućena zamjena do 100 novčanica i do 100 kovanica kune bez naknade u kovanice i novčanice u eurima.

Zagrebačka banka ne naplaćuje konverziju

Među onima koji ne naplaćuju naknadu za zamjenu kovanica u novčanice je i Zagrebačka banka, koja, kako nam navode u odgovoru, svojim klijentima pruža uslugu pologa gotovog novca na račun. “Kako bismo našim individualnim klijentima – potrošačima olakšali konverziju kune u euro, u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2022. privremeno obustavljamo naplatu naknade za polog gotovog novca, odnosno kovanica i novčanica, u kunama na račune potrošača”, kažu iz ZABA-e, dodajući da će se nakon isteka navedenog razdoblja, naknada naplaćivati sukladno važećoj Odluci o tarifi naknada za usluge.

“Preporuka je građanima koji posjeduju gotov novac u kunama da ga što prije, bez naplate naknade, uplate na svoje račune u banci. Novac na računima u banci će 1. siječnja 2023. bez naknade biti preračunat u eure prema fiksnom tečaju konverzije sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, bez potrebe naknadnog dolaska u poslovnicu”, kazali su nam.

Klijenti će od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. u svim poslovnicama banke imati mogućnost zamjene gotovog novca u kunama za eure prema fiksnom tečaju konverzije sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj bez naknade, dodaju iz te banke.

Sve smo banke pitali i koja je procedura prilikom zamjene kovanica te smo do svih dobili odgovor, odnosno preporuku, da se kovanice prije dolaska na šalter razvrstaju, kako bi sama promjena na šalteru bila brža, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari