POKAZAO DVA NAČINA

Evo kako ‘iz glave’ preračunati eure u kune: Matematičar ima i vrijedne savjete za sve koje brine nova valuta

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

‘Još se nismo naviknuli, a neki psiholozi kažu da će nam za to trebati možda i nekoliko godina’

Jedan od najpoznatijih hrvatskih matematičara Toni Milun objasnio je za N1 kako se najlakše prilagoditi euru, ali i kako brzo i lako preračunati cijene iz kuna u eure i obrnuto.

Milun kaže da neki množe sa sedam i osam pa nađu srednju vrijednost. Primjerice, ako je cijena proizvoda šest eura: 6 pomnoženo sa 7 je 42, a 6 pomnoženo s 8 je 48 – srednja vrijednost je 45 kuna.

Milun je predstavio i drugi, lakši način preračunavanja – neki dodaju nulu pa oduzmu četvrtinu, dakle: 60 minus 15 je 45 kuna.

Oba principa su jednostavna i prilično točna jer u gore navedenim primjerima, precizan iznos je 45,21 kunu.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Zaokruživanje cijena

“Ako želite manje potrošiti, zaokružite na više pa ćete možda manje kupovati”, savjetuje Milun.

Kovanice eura

“Centi će možda izaći iz upotrebe”, kaže Milun, dodajući da je slična praksa u Finskoj.

Što s napojnicama?

Budući da su Hrvati skloni ostavljanju napojnica, Milun je objasnio kako to sada raditi s eurima.

“Ako ste ostavljali kunu, to je nekih 13 centi. Netko možda ostavlja više, ali to su neke mjere, od 10 do 20 centi za napojnicu”, navodi Milun.

Štednja

Milun je otkrio i kako bi bilo dobro štedjeti u eurima.

“Svi imamo svoje preferencije, ali bilo bi dobro da svatko ulaže ili štedi za bolju budućnost, ako ništa drugo, onda za mirovinu. Crni fond bi trebao biti tri do šest prosječnih plaća. Prosječna plaća je oko 1000 eura pa bi bilo lijepo doći do 3000 eura. Mi sa samo 20 eura mjesečno možemo početi štedjeti i brinuti se za našu budućnost”, kaže Milun.

“Kad bismo svaki dan odvajali, na primjer, 50 centi, to je mjesečno 15 eura, a to je godišnje 180 eura što je jako lijep iznos – i to je dobar početak”, dodaje.

Psihološki efekt

Milun također navodi da će nam biti potrebno određeno vrijeme da se naviknemo na novu valutu.

“Vidimo da su kave poskupjele za 20 centi negdje, to je puno, to nije 20 lipa. Još se nismo naviknuli, a neki psiholozi kažu da će nam za to trebati možda i nekoliko godina. Treba nam vremena da se naviknemo”, kazao je, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari