EVO KAKVE ĆE NABAVITI: Država kupuje preko 300 raznih vozila za 41 milijun kuna

Središnji državni ured za središnju državnu javnu nabavu objavio je natječaj za kupnju 312 vozila za 14 državnih institucija

Središnji državni ured za središnju državnu javnu nabavu objavio je natječaj za kupnju 312 vozila za 14 državnih institucija. Procijenjena vrijednost te nabave je 33 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 41 milijun kuna s PDV-om, a kupuju se osobni automobili, kombiji, terenci, dostavna vozila pa čak i mopedi, piše Večernji. D

ržava raspisivanjem tog natječaja želi kupiti 85 osobnih automobila niže klase, 107 automobila niže srednje klase, osam automobila srednje klase, četiri terenca, 32 kombija, 65 lakih dostavnih vozila, četiri furgona i sedam mopeda. Za Carinu, Poreznu…

Središnji državni ured ta vozila nabavlja za Državnu geodetsku upravu, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo financija – uži dio, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo financija – Porezna uprava, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo uprave, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – Centri socijalne skrbi, Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske i za sam Središnji državni ured za središnju javnu nabavu.

Primjerice za četiri terenska vozila procijenjena vrijednost nabave je 1,88 milijuna kuna, a za osam automobila srednje klase predvi-đeno je 1,43 milijuna kuna.

Nabava sedam mopeda procijenjena je na 120 tisuća kuna.

U Središnjem državnom uredu kažu da su krenuli u tu nabavu zbog obnove voznog parka tih 14 državnih tijela koja su sama odredila količine i vrstu motornih vozila. Pri tome su, navode, uzimali u ozir Odluku o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, Smjernice za upravljanje voznim parkom te Zaključak o opravdanosti nabave motornih vozila Vlade Republike Hrvatske od 8. lipnja 2017.

“Sva navedena tijela u sklopu svog poslovanja obavljaju poslove koji iziskuju odlazak na mjesto gdje se obavlja uvid, inspekcija, obilazi korisnika (socijalna skrb), provjerava namjensko trošenje državnih potpora te obavljaju ostali poslovi državnog tijela. Vozila koja su se do sada koristila su ili dotrajala ili su za njih istekli ugovori o operativnom leasingu te su vraćena leasing društvu”, objašnjavaju u Uredu.

Taj je ured početkom veljače objavio i nadmetanje za nabavu operativnim leasingom 62 automobila – limuzina i terenaca. Procijenjena vrijednost te nabave je 24,2 milijuna kuna bez PDV-a. U to vrijeme objavljen je i natječaj za nabavu 29 kombiniranih vozila financijskim leasingom vrijedan 9,88 milijuna kuna.

Nova vozila ovih dana nabavlja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to 10 automobila niže srednje klase pomoću operativnog leasinga. Procijenjena je vrijednost te nabave 1,04 milijuna kuna bez PDV-a. U Fondu kažu da su postojeća četiri vozila starija od osam godina i svakim od njih prijeđeno je više od 300 tisuća kilometara. Za pet vozila koja su u operativnom leasingu kažu da im ugovor istječe početkom travnja.

“Nepokretanje nabave za nove automobile značilo bi nemogućnost redovitog obavljanja naših poslovnih aktivnosti. U djelokrugu rada Fonda je organizacija sustava gospodarenja posebnim kategorijama otpada, kao i provedba više tisuća projekata, a radi čijeg stručnog i financijskog praćenja zaposlenici moraju biti često na terenu”, kažu u Fondu, prenosi Večernji list.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari