KRONIČNO FALI RADNE SNAGE

Evo koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj. Pomama za ovim radnicima nastavit će se i u 2024. godini!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Najveća potražnja za radnicima očekivano je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, područjima s najvećim brojem stanovnika

Nova godina donosi brojne novosti za hrvatske građane. Potražnja za radnicima, pogotovo tijekom protekle turističke sezone obilježila je 2023. godinu. U odnosu na 2022. godinu potražnja za radnicima bila je još izraženija i jača. Tri zanimanja u Hrvatskoj posebice su tražena, a taj trend se očekuje i u 2024. godini, piše Net.hr.

Trend velike potražnje očekuje se i u 2024. godini

Trend rasta potražnje za radnicima u Hrvatskoj nastavljen je ove godine još snažnije nego prethodne, kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Net.hr. Podaci HZZ-a odnose se na tražena zanimanja u Hrvatskoj od siječnja do studenoga 2023. godine.

Najtraženija zanimanja u dosadašnjih jedanaest mjeseci ponovno su prodavač, čistač i konobar, koji zajedno čine 17% u ukupnom broju traženih radnika. Promatrajući stupanj složenosti pojedinih zanimanja, čak 70% traženih zanimanja odnosi se na srednju i nižu stručnu razinu.

U kategoriji visoke stručne razine, najtraženiji su doktori medicine, ujedno jedino zanimanje tog stupnja među deset trenutno najtraženijih. Slijede ih diplomirani ekonomisti i diplomirani pravnici, naglasili su u Zavodu.

Iz HZZ-a kažu da se trend velike potražnje za radnicima gore navedenih zanimanja očekuje i kroz 2024. godinu.

Najveća potražnja u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Najveća potražnja za radnicima očekivano je u Gradu Zagrebu (66.882) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (27.351), područjima s najvećim brojem stanovnika.

Također, ove godine najviše se radnika tražilo u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (34.128, najvećim dijelom vezano uz djelatnost bolnica), zatim u obrazovanju (34.075, 76% traženih u obrazovanju odnosi se na predškolsko i osnovno obrazovanje) te u prerađivačkoj industriji (33.595, 44% u dijelu proizvodnje gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme te proizvodnje prehrambenih proizvoda).

Gore navedene tri djelatnosti obuhvaćaju 42% ukupne potražnje za radnicima u Hrvatskoj.

Nezaposlenost krajem studenoga 2023.

Broj registriranih nezaposlenih osoba krajem studenoga 2023. iznosio je 113.250, što je za 2,5% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječan broj nezaposlenih osoba u 2023. godini za prvih jedanaest mjeseci iznosio je 108.370, što je za 6,6% manje nego u istom razdoblju prethodne godine, kažu u HZZ-u.

Ističu da uspoređujući s prethodnom godinom, u 2023. je zabilježen pad broja nezaposlenih kroz sve mjesece. Uslijed utjecaja sezonalnosti tržišta rada, najveće smanjenje broja nezaposlenih evidentirano je u razdoblju od ožujka do travnja te je u prosjeku iznosilo 11,1% manje nego istog mjeseca prethodne godine, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari