PRVI IZRAČUNI

Evo koliko bi nam se povećale plaće ako Vlada ukine prirez

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u državi za veljaču iznosila je 1106 eura, odnosno manja je za 150 eura od zagrebačke

Neslužbene najave kako bi Vlada u okviru nove porezne reforme mogla ukinuti prirez gradovima i općinama, a istodobno im ostaviti mogućnost da sami u zadanim okvirima određuju stopu poreza na dohodak, lokalne jedinice koje imaju prirez ostavit će bez dijela prihoda, ali će građanima povećati plaće.

Jutarnji je napravio okvirni izračun prema kojem bi u prosjeku hrvatski građani od 1. siječnja imali 18,83 eura veći mjesečnu plaću.

U Zagrebu je, prema posljednjim službenim podacima, prosječna neto plaća za siječanj iznosila 1256 eura, i veća je za 11 posto u odnosu na siječanj 2022. Prosječna mjesečna bruto plaća u Gradu Zagrebu za siječanj iznosila je 1766 eura.

Stanovnik Zagreba bez djece s prosječnom zagrebačkom plaćom mjesečno plati 31,75 eura prireza i 176,38 eura poreza na dohodak od 20 posto. Na godišnjoj razini plati 381 euro prireza i kada bi samo računali ovu mjeru Vlade u okviru porezne reforme, bez drugih najavljenih poteza, Zagrepčanin bez djece mjesečno bi imao plaću veću za 31,75 eura.

Zaposleni roditelj u Zagrebu s dvoje djece plaća manji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak ako ima olakšicu na tih dvoje djece. Njemu se odbitak uz onaj osnovni od 530,90 eura uvećava za 331,81 euro, pa se na taj iznos uvećanog odbitka ne plaća porez, a onda ni prirez. Sadašnje stanje je takvo da roditelj dvoje djece u Zagrebu s prosječnom plaćom plaća mjesečno 19,80 eura prireza, odnosno godišnje 237,60 eura, pa bi toliko mogao i uštedjeti ukidanjem prireza. No, Vlada je najavila i povećanje odbitaka za djecu, pa će trebati pričekati na konačne izračune, podsjeća Jutarnji.

Izračun za Split, Osijek, Rijeku…

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u državi za veljaču iznosila je 1106 eura, odnosno manja je za 150 eura od zagrebačke, dok je prosječna bruto plaća bila na razini od 1522 eura. Upravo je taj iznos korišten u izračunu koliko će plaće rasti nakon ukidanja prireza. Naravno, ako se Vlada odluči na taj potez.

Tako će Splićanin bez djece, koji sada plaća 15 posto prireza, imati plaću veću za 20,60 eura, odnosno na godišnjoj razini ostat će mu 247,20 eura više. Roditelju s dvoje djece u Splitu bi mjesečno ostalo 10,65 eura više.

Riječani bez djece s prosječnom plaćom mogli bi imati mjesečno 17,85 eura više, a roditelj dvoje djece 9,23 eura. U Osijeku se kao i u Rijeci plaća 13 posto prireza, pa su iste i uštede na prosječnoj plaći. Zadranima, Velikogoričanima i Puljanima bez djece, koji sada plaćaju 12 posto prireza, plaća bi mogla rasti za 16,48 eura, dok bi roditelj s dvoje djece dobio 8,52 eura više.

U Slavonskom Brodu plaća se prirez od šest posto, pa bi zaposlenom bez djece mjesečna plaća mogla rasti 8,24 eura, dok bi roditelj s dvoje djece mjesečno mogao imati 4,26 eura više. Karlovčani plaćaju devet posto prireza pa bi oni s prosječnim plaćama mogla imati 12,36 eura više, dok bi roditelj s dvoje djece imao 6,39 eura više. U Varaždinu se plaća 7,5 posto prireza, što znači da bi zaposleni bez djece mogao imati mjesečno 10,30 eura više, dok bi roditelj dvoje djece s uvećanim osobnim odbitkom imao mjesečno 5,32 eura više, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari