DZS I EUROSTAT

Procijenjena inflacija u RH 8,8 posto, na razini EU 7 posto. Objavljeni najnoviji podaci

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Ističu kako procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 14,0 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za Usluge 7,8 posto te za Energiju 1,1 posto

Inflacija je u travnju 2023. iznosila 8,8 posto, javlja Državni zavod za statistiku (DZS) koji ističe kako su cijene u odnosu na mjesec prije, u prosjeku više za 0,9 posto.

Ističu kako procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 14,0 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za Usluge 7,8 posto te za Energiju 1,1 posto.

Porast stope na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,5 posto, Hrana, piće i duhan, za 0,9%, i Usluge, za 1,0 posto. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponentu Energija, za 0,4 posto.

Inače, i Eurostat je objavio podatke o inflaciji na razini EU. Kažu da u travnju iznosi 7 posto, u odnosu na 6,9 posto u ožujku. Što se tiče proizvoda i usluga, govore o rastu od 13,6 posto hrane, alkohola i duhana, 6,2 posto je rast drugih dobara dok su usluge za 5.2 posto skuplje. Naposljetku, i cijena energije je veća za 2,5 posto, procjenjuju, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari