KAKO PREŽIVJETI?

Evo koliko će porasti mirovine zbog usklađivanja u rujnu. Nekima rastu i za 643 kune…

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prosječna mirovina (bez braniteljske populacije) iznosi 2706 kune. Tko ima višu mirovinu, bolje će proći od onih s malim mirovinama

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o iznosu bruto plaća za travanj 2022. godine pa smo korak bliže izračunu stope usklađivanja mirovina u rujnu. Za izračun stope usklađivanja nedostaju tri podatka – inflacija za lipanj te bruto plaće za svibanj i lipanj.

Posljednji podatak, plaće za lipanj, DZS bi trebao objaviti za dva mjeseca. Inflacija ne pokazuje znakove usporavanja, a plaće tradicionalno rastu ususret sezoni pa bi rujansko usklađivanje mogli biti i veće od 6 posto. Prosječna mirovina raste između 162 i 182 kune, donosi portal mirovina.hr.

Prosječna mirovina za 1,13 milijuna umirovljenika (bez braniteljske populacije) iznosi 2706 kuna pa će s ovim usklađivanje narasti za 162 kune. Kada iz jednadžbe izbacimo mirovine koje Hrvatska isplaćuje u inozemstvo, prosjek mirovine raste na 3047 kuna, a njima se u rujnu smiješi usklađivanje od 182 kune. Naravno, što su mirovine veće, poput onih saborskih, rast će biti veći. Saborski zastupnici, koji u ovom trenutku primaju 10.729 kuna mirovine dobit će povišicu od 643 kune!

Željko Šemper koji već godinama točno prognozira stopu usklađivanja, kaže da mu sve miriši na to da nas uskoro čekaju parlamentarni izbori jer se o mirovinama najviše priča upravo prije njih. Sada su u fokusu obiteljske mirovine i formula usklađivanja mirovina.

Šemper kaže kako se posljednjih mjeseci puno piše i priča o ukupnoj inflaciji, a nikako da se izračuna koliko iznosi inflacija za umirovljeničku košaricu dobara. “Treba nam posebna umirovljenička košarica dobara za izračun prave stope inflacije za umirovljenike. U njoj bi bili proizvodi i usluge na koje umirovljenici troše većinu svoje mirovine, a to su: hrana, režije, lijekovi, higijenske potrepštine…”, kaže, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari