GRUBA DEVASTACIJA MORA

Video | Stranci u Poreču izvadili perisku i slikali je

Policija svaki mjesec primi i desetak prijava. No do sad nitko nije kažnjen, a kazne mogu ići i do 200.000 kuna i do tri godine zatvora

Izvadili su perisku iz mora, a onda ju fotografirali. Sve je snimio jedan građanin i prijavio policiji, prenose RTL Vijesti.

“Strani turisti izvukli su iz mora plemenitu perisku, međutim do dolaska policijske ophodnje strani turisti nisu zatečeni u posjedu plemenite periske”, rekao je Alen Pačić iz Policijske uprave Istarske.

Iako ovaj čin osuđuju, turisti o periskama malo ili uopće ništa ne znaju.

Rainer iz Njemačke komentira: “Nikad ju nisam vidio, vi ste mi rekli što je periska, ali to je prvi put da čujem za nju. Ludo je, zaštićena je i trebalo bi barem biti postavljena tabla na plaži ili nešto slično.” Andreas, također iz Njemačke, dodaje: “Jesam, čuo sam i vidio video o periski. Ne znam smijem li ju dirati ili ne. Nitko me nije upozorio.”

Ljuštura joj je lepezasta i ona zaista može biti jako impozantna i velika. Primjerci imaju oko 40 cm, ali može izrasti i do metra. Plemenita periska inače je strogo zaštićena vrsta školjkaša pred izumiranjem.

Biologinja Marija Aleksandra Bel Dajković (67) kaže: “Znamo da postoje 20-ak odraslih periski u otvorenom moru. Sada možda po ljeti, kad aktivnost divera bude malo veća, onda ćemo možda imati i malo sretnijih vijesti.”

U pulskom ih Aquariumu pokušavaju spasiti. Bebe periske tu žive u posebnim uvjetima. Juvenilne jedinke imaju oko dva centimetra i može se vidjeti i njihov rast. Svako sakupljanje, posjedovanje ili izlov strogo su zabranjeni, a kazne nisu male. Alen Pačić iz PU Istarske otkriva: “Definirano je kroz kazneni zakon gdje je predviđena kazna zatvora do tri godine i kroz Zakon o zaštiti prirode predviđena je novčana kazna u iznosu od sedam do 30 tisuća kuna za fizičke osobe.”

I čak 200.000 kuna za pravne osobe. Kaznu za sad čeka jedan poljski državljanin koji je lani zatečen u Fažani s 29 periski. Marija Aleksandra Bel Dajković kaže: “Moram istaknuti da je periska zaštićena u svim fazama njenog života i smrti. To znači da je i ljuštura zaštićena i da se lijepo mole svi građani ili naši turisti da ju ne diraju.”

Jer ono što biolozi čine ne bi li je sačuvali je svakodnevna borba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari