POREZ NA POREZ

Evo koliko će vam rasti plaća ako Vlada stvarno ukine prirez

Tko živi u Zagrebu, prirez plaća 18 posto, a oni koji žive u Samoboru, Svetoj Nedelji ili Bjelovaru nula posto. Pionir u upravljanju gradom bez prihoda, gradonačelnik Svete Nedelje, pojašnjava da su prihode od prireza nadomjestili EU fondovima i povlačenjem novca iz iz drugih izvora

Gradilišta i dizalice su u već godinama u Svetoj Nedelji uobičajena pojava, a pored novih zgrada često grade još novije. Iako se nalaze niti deset kilometara tračne linije od Trga bana Josipa Jelačića, za razliku od Zagrepčana kji plaćaju 18 posto prireza, oni koje se tu dosele, neće uopće plaćati prirez.

Prevedeno, to znači da će svatko tko u Zagrebu radi za neto plaću od tisuću eura, samim preseljenjem u Svetu Nedelju i spuštanjem stope prireza sa 18 na nulu, mjesečno zarađivati 22 eura više.

Tvrtka za uređenje poslovnih interijera preselila je svoj ured iz Zagreba u Svetu Nedelju. Iako prirez na firmu ne odnosi, direktor tvrtke H2 Komunikacije Ratko Čoporda zna kako život u tom gradu utječe na zaposlenike.

“Ljudi direktno osjećaju prednost toga što žive u Svetoj Nedelji, da je našla neke druge izvore financiranja tih javnih servisa, a kako bi samim građanima ona bila dostupna bez njihovog direktnog involviranja”, rekao je Čoporda.

Svojevrsni pionir u upravljanju gradom bez prihoda, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec u drugom mandatu, kompletno je ukinuo prirez s prvim danom 2019. i sekunde nije požalio.

“Godišnje smo nešto manje od milijun eura uprihodili od prireza, a recimo sada smo bez prireza u plusu završili praktički na milijun i 600 tisuća eura. Znači, ako izražavamo u kunama, to je oko 12 milijuna kuna”, pojasnio je Zurovec i rekao da su to nadomjestili EU fondovima i povlačenjem sredstava iz drugih izvora.

“No, u glavnom gradu koji godišnje od prireza ubere 126 milijuna eura, tu cifru ne mogu samo tako nadomjestiti”, dodao je Zurovec.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da kada ne bi bilo subvencije iz proračuna, karta ZET-a bila bi tri ili čak četiri puta skuplja kako bi bili na nuli i kako ne bi otišli u stečaj.

“Tako da samo budemo svjesni što znače sve subvencije iz gradskog proračuna. Ili recimo, vrtići bi bili više od dvije tisuće kuna mjesečno”, poručio je Tomašević.

Što se ostatka države tiče, Osijek ima stopu prireza od 13 posto, samo šest eura više na zagrebačku plaću od tisuću eura. Slavonski Brod ima šest posto prireza i 14 eura ekstra prema Zagrebu. Rijeka je, kao i Osijek, na 13 posto i šest eura plusa prema glavnom gradu. Šibenik ima 10 posto i 10 eura više od Zagreba.

Split ima drugi najveći prirez, 15 posto i samo četiri eura više od Zagreba. Od južnih gradova Vis ima najniži prirez, samo tri posto, odnosno 16 eura više na zagrebačku plaću od tisuću eura. Najviše se buni, očekivano, Split koji od prireza ima 12 milijuna eura godišnje.

“To je otprilike onoliko koliko mi godišnje ulažemo u sve infrastrukturne projekte, gradnje cesta, vrtića i svega ostalog, da bi mogli zaista razvijati naš grad. Premijer, kako se čini, ionako misli da je za svaki suficit u svakom lokalnom proračunu zaslužna upravo njegova vlada”, rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

“Koliko smo novaca mi omogućili da budu prihodi jedinica lokalne zajednice u odnosu na prije. Oni su svi postali akteri zahvaljujući porukama naše Vlade, a ne neke druge Vlade”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Kao zamjena prirezu spominju neke druge mogućnosti za lokalne zajednice, ali kako kažu stručnjaci, ni po čemu revolucionarne.

“Što ako će se lokalnoj samoupravi dati mogućnost da ona uvodi lokalni porez na dohodak. Nije prirez, ali je porez. Što smo dobili? To je jedna besmislica u reformi, ili pristupanju ovom problemu”, osvrnuo se porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Nije čudo da ususret superizborne godine Vlada najavljuje superrasterećenje plaća, a ako im ukidanje prireza doista prođe, time će, više nego ikoga drugog, pogoditi velike gradove. U tri od četiri takva, da se ne zaboravi, HDZ nije na vlasti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari