ŠKOLA BUDUĆNOSTI

Video | Iz Siska stiže prva generacija specijalista za svemirsku tehnologiju. U orbitu će lansirati i satelit

Ako želite biti specijalist za svemirsku tehnologiju, industrijsku robotiku ili izradu električnih vozila, ne morate u američku Silicijsku dolinu, kad imamo našu. I odrasli i djeca obrazuju se za poslove budućnosti u sisačkoj Tehničkoj školi. Tamo smo požurili i mi i doznali kako izgleda satelit koji će lansirati u orbitu, a kako sisački električni Ferrari

Svemirske tehnologije, dizajniranje električnih automobila i produkcija video igara. Nije to u Hustonu, Silicijskoj dolini ili Seulu, nego u Sisku.

Možda ne izgleda tako, ali mini satelit koji će se na zimu lansirati u orbitu. Tamo će provesti tri do šest mjeseci slati podatke školi u Sisku putem zemaljske stanice.

Stevče Arsovski, nastavnik radioničkih vježbi Tehničke škole Sisak, pojasnio je da mogu prikupljati podatke o temperaturi i magnetnom polju.

“Oni se lansiraju u takozvanu nižu orbitu. To je 300-400 kilometara. Međunarodna svemirska postaja je na 410 kilometara, ovi oko 300”, dodao je.

Tehnička škola Sisak je pravo mjesto za vas ako želite učiti o tehnologijama koje se koriste u izradi satelita i da vam onda u radnoj knjižici piše specijalist svemirske tehnologije. Učenici već znaju sve o poslovima budućnosti, a organiziraju i programe za odrasle u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malavić kazao je da su se maknuli od “starih crnih tehnologija”.

“Sada imamo nova zanimanja kao što su gejmeri, mehatroničari, IT tehnologije. Od sljedeće ćemo godine imati zanimanje za robotičara”, dodao je Malavić.

Možda će to predavati profesor Pepe. Vjerojatnije će posao dobiti nastavnik robotike. Saša Brkiš, nastavnik robotike Tehničke škole Sisak, rekao je da rade industrijsku robotiku.

“Učenici nauče programirati jednog industrijskog roboa. Imamo i mobilnu robotiku kao šlag na kraju svega, da nauče i taj dio koji se poprilično razvija”, kazao je Brkiš.

Space War 2, Gateway ili Guardians of Root, sve ovo su originalne ideje učenika. Baš kao i oni, ovdje možete učiti o video igrama. Tehničar za razvoj video igara Tehničke škole Sisak Marin Peharec rekao je da se radi samostalno ili grupno projektne zadatke.

“Imaju određeni vremenski period da naprave neku igru, ne ograničavamo ih temama. Svatko razvija svoje, tako da imamo puno različitih igara, nemamo jednu istu igru”, rekao je Peharec.

Imaju i stanice za učenje o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, vodika, vjetra i sunca. Arsovski je pojasnio da pretvaraju Sunčevu energiju u električnu energiju.

“Ima jedan uređaj koji kontrolira punjenje baterije i idemo u jednu žarulju. To je osnovni strujni krug footonaponskog sustava”, pojasnio je Arsovski.

Što bi bili školski praktikumi bez automoila i to čak dva, koja su napravili učenici škole. Oba električna: jedan solarni, drugi sisački Ferrari. Na program usavršavanja za ova vozila možete se upisati u rujnu.

“Isto tako će moći naučiti izdizajnirati vozilo, kako koncipirati glavne dijelove, smjestiti ih u vozilo, od čega se sve sastoji vozilo, motore, kontrolore, baterije, kako to sve pospojiti”, poručio je ravnatelj Malavić.

Ispričali smo vam sve o školi u Sisku, od svemira do Ferarija. Na vama je samo da se upišete na programe i postanete specijalist za industrijsku robotiku, automatizaciju ili obnovljive izvore energije,prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari