HRVATI IZABRALI

Evo koliko zarađuju oni koje šaljemo u Bruxelles? Među njima i četiri nova lica

foto: EU parlament

Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista

Na izborima za Europski parlament u nedjelju izabrano je dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca – Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).

S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika – Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovka. Od ranije je poznato da Plenković, ujedno i hrvatski premijer, neće ići u EU parlament, pa bi umjesto njega u u europarlamentarne zastupničke klupe mogla ući sedma s HDZ-ove liste Sunčana Glavak koja je i bila u dosadašnjem sazivu EU parlamenta.

S drugog mjesta HDZ-ove liste ulazi Dubravka Šuica, koja je do sada bila članica Europske komisije, a s trećeg mjesta prvi put će u Europski parlament ući Davor Ivo Stier, te peta Nikolina Brnjac. U Bruxelles idu i dosadašnji HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler te Željana Zovko.

Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, a u Bruxelles s nje idu dosadašnji europarlamentarci – Biljana Borzan, zatim Predrag Fred Matić te Romana Jerković Kraljić. Posljednji na listi Tonino Picula ulazi u EU parlament na temelju osvojenih preferencijskih glasova. S liste DP-a u EU parlament prvi put ide Stephen Nikola Bartulica koji je dobio najviše glasova na listi Domovinskog pokreta.

S liste stranke Možemo! u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac kojemu će to također biti prvi mandat u Bruxellesu.

Plaća u EP

Svi zastupnici u Europskom parlamentu imaju istu plaću, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 eura bruto, odnosno 7.854 eura neto nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje. Plaća, odnosno naknada zastupnika, definirana je Statutom članova Europskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne osnovne plaće suca Suda Europske unije, pri čemu je naknada zastupnika 38,5 posto te plaće.

Međutim, osim ove, europarlamentarci primaju i druge naknade pa tako povrh plaće od 7.854 eura neto mogu dodatno uprihoditi i nekoliko tisuća eura. Na primjer, tu je dnevnica od 350 eura koja pokriva smještaj, obroke i povezane troškove svakog dana tijekom službenog rada zastupnika u Europskom parlamentu. Zastupnici se moraju potpisati na popis nazočnih, a na iznos dnevnice utječe i jesu li glasovali.

Zatim, putni troškovi za dolaske na sjednice i sastanke Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu. Gornje granice postavljene su do najviše cijene zračnog prijevoza poslovnog razreda (razred D ili sličan razred), karte za vlak prvog razreda ili 0,58 eura po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 km). Europski parlament izdaje karte. Osim toga, postoje utvrđeni iznosi koji se temelje na udaljenosti i trajanju putovanja kako bi se pokrili razni putni troškovi (cestarina, troškovi prekomjerne prtljage, troškovi rezervacije itd.).

Zastupnici imaju i pravo na povrat dvije trećine troškova liječenja. Osim udjela povrata, detaljna pravila i postupci u okviru tog sustava jednaki su onima koji se odnose na službenike EU-a.

Sporna naknada

Najspornija je naknada za opće troškove od 4.950 eura mjesečno koja zastupnicima omogućuje pokrivanje troškova kao što su najam ureda u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, uredski materijal, mobilne telefone/pretplate i internetske pretplate. Ovaj iznos sjeda direktno na račun zastupnika i troškovi se ne moraju naknadno opravdavati, zbog čega se naknada smatra kontroverznom.

Nemojmo zaboraviti i naknadu za kraj mandata. Naime, zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu u iznosu od jedne mjesečne plaće za svaku godinu u kojoj su obnašali dužnost, ali za najviše dvije godine od kraja mandata. Kada bivši zastupnik preuzme dužnost negdje drugdje, iznos prijelazne naknade smanjuje se ovisno o iznosu nove plaće. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati i mirovinu i naknadu već mora odabrati jedno ili drugo.

Ali ni to nije sve. Svaki zastupnik ima pravo i na mjesečni proračun od 28.696 eura iz kojeg se pokrivaju troškovi poput plaća osobnih asistenata, ali taj novac se ne isplaćuje zastupnicima direktno. Ne smiju se zapošljavati bliski rođaci, a asistenti ne smiju sudjelovati u aktivnostima koje bi mogle dovesti do sukoba interesa, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari