ŠTO TO ZNAČI ZA HRVATSKU

EVO PROBLEMA: Slovenija sutra odlučuje o uklanjanju Hrvatske s popisa sigurnih zemalja

Foto: Pixsell/Screenshot

Kacin: “Slovenija će sutra možda biti primorana ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja”

S pogoršanjem epidemiološke slike u Hrvatskoj, glasnogovornik vlade Jelko Kacin izrazio je očekivanje da će Hrvatska pooštriti mjere za ograničavanje širenja kovida-19. Najavio je da bi južni susjed mogao biti uklonjen s popisa sigurnih zemalja već u utorak. –  objavljuje na svom portalu Radiotelevizija Slovenije.

Zamjeraju otvaranje noćnih klubova

Iako u Hrvatskoj trenutno nema velikog broja potvrđenih infekcija, vlada Slovenije najviše je zabrinuta što se događa s Hrvatskom zbog ljetnih praznika. “Broj slučajeva se dramatično povećao posljednjih dana”, rekao je Kacin o situaciji u Hrvatskoj. Također je bio kritičan prema hrvatskim mjerama. “Ono što je presudno je da je Hrvatska odlučila poduzeti korak koji Slovenija nije poduzela. Hrvatska je otvorila noćne klubove i diskoteke. Svečanosti u zatvorenom i zatvorenom prostoru dopuštene su i vrlo su česte. Većina Slovenaca kupila je ulaznice za događaj na plaži Zrće na otoku Pagu, koji je doslovno nerazumljiv i nerazuman za zemlju koja je trenutno predsjedateljica Europskom unijom “, rekao je Kacin.

Problem je i Zagreb

U Hrvatskoj je u nedjelju u 24 sata prijavljeno 829 testova i 67 novih slučajeva zaraze, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 435. Kacin je spomenuo i incident u kojem se hrvatski stožer civilne zaštite javno požalio na zagrebački stožer kako ovaj ne može zbrojiti ni poslane brojeve. “Bilo da se radi o tehničkoj grešci ili o jednokratnom proklizavanju, u svakom slučaju ima dovoljno razloga za zabrinutost i djelovanje”, rekao je glasnogovornik vlade, dodavši da Slovenija pomno prati što se događa u Hrvatskoj.
Prema Kacinu, premijer Janez Janša u nedjelju je telefonom razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, a dvojica premijera dviju zemalja danas će biti u izravnom kontaktu. “Slovenija očekuje da će Hrvatska poduzeti neke mjere kako bi ograničila proširenje, odustala od noćnog programa, što je do sada svugdje dokazano da je to glavni fokus”, jasan je bio Kacin.

Što to znači za Hrvatsku?

Ako Hrvatska padne s zelene liste, to ne znači da će biti crveno rangirana. Karantena od 14 dana obavezna je za ulazak iz zemalja s crvene liste u Sloveniji. Kako je objasnio Kacin, zemlje dolaze na crvenu listu kada imaju više od 40 infekcija na 100.000 stanovnika.

Ako Hrvatska padne sa zelene liste, prvo će se smjestiti na tzv. žutu listu koja prema riječima glasnogovornika vlade prije svega znači poziv na dodatni oprez Slovencima koji se odluče otići tamo ili su već tamo.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari