OČEVID NIJE NI ZAPOČEO

Evo što je najvjerojatnije uzrokovalo golemi požar u Dalmaciji

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nešto manje od 800 hektara niskog raslinja, makije, borove šume  i maslinika izgorjelo je u golemom požaru koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u Segetu Gornjem kod Trogira i koji je sada pod nadzorom vatrogasaca. Premda je jutros ugašen otvoreni plamen, a oko podneva nije bilo ni dima u zraku, prema posljednjim informacijama požar se ponovno aktivirao.

“Iako više nema dima kao što vidite mi moramo i dalje biti oprezni zbog čega ćemo sada rasporediti snage vatrogasaca, a i Hrvatska vojska će djelovati u središtu požara. Za sada je izgorjelo oko 700 hektara, ali to je prva procjena. Ove smo godine imali 2141 požar na području priobalja, dok je prošle godine bilo njih 2232. Uz to smo do sada imali 8095 hektara opožarene površine na području priobalja, a u 2020. godini 33 tisuće hektara kada je gorjela Svilaja, Dinara i južni Velebit”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković prije podneva tijekom obilaska požarišta s ministrom obrane Mariom Banožićem. Tucaković je rekao kako je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca nakon što su im se jutros u gašenju pridružila dva kanadera, piše Index.

Noćas su vatrogasci, dodao je Tucaković, nadljudskim naporima gasili vatru, pa su u jednom trenutku na terenu bila 194 vatrogasca koji su na južnoj strani odbili požar i obranili kuće, te benzinsku pumpu. O veličini požara koji se smatra najzahtjevnijim ove sezone, svjedoči i golema opožarena površina.

Doznali smo kako je došlo do golemog požara

Kako doznaje Index, policija je već uspjela odrediti mikrolokaciju s koje je krenuo požar, premda očevid u pravom smislu još uvijek nije započeo, s obzirom na to da je tek jutros požar stavljen pod kontrolu.

Doznajemo kako se zasad ne sumnja da je požar podmenut. Prema onome što se dosada uspjelo utvrditi, požar su izazvali građevinski radovi na širem području Segeta Gornjeg.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, prilikom radova je zahvaćen dalekovod, a nekoliko stotina metara dalje došlo je do pucanja dalekovoda. Iskrenje do kojeg je pritom došlo, sumnja se, izazvalo je golemi požar.

VIDEO DANA:

Čak 167 vatrogasaca i jake zračne snage gasilo vatru, najveći problem im stvarao jak vjetar

Požar otvorenog prostora u Segetu Gornjem je buknuo u ponedjeljak u 10,12 sati, gasilo ga je 167 vatrogasaca sa 47 vozila, 25 vojnika, kanadera, četiri air tractora i helikopter. Do 21 sat sinoć je opožareno oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja i nešto maslinika.

Najveći problem u gašenju bio je jak vjetar koji je požar tjerao u svim smjerovima.

“Vjetar je bio presudan faktor. Požar je bježao od nas, morali smo ga stizati. To je bio pakao, bilo je jako teško. No uspjeli smo zahvaljujući nadljudskim naporima ljudi koji vole svoj posao i odlično ga rade”, govori nam Tucaković.

“Vjetar se diže, snage su nam rastegnute”

“Situacija je sad puno bolja nego noćas, ali vjetar se diže. Još nije gotovo, sad treba biti jako oprezan. Ovog trenutka smo poslali vatrogasce i vojsku skupa na rubne, sjeverne dijelove požarišta. Kanaderi su sad prizemljeni, letjeli su do 11. Ponavljam još jednom – treba biti jako oprezan jer su nam snage rastegnute”, rekao nam je Tucaković pa je opisao kako je to izgledalo sinoć.

“Sinoć je bila teška situacija, dizali smo dodatne snage na južni dio požarišta. Vatra je krenula prema benzinskoj crpki, koja je brzom intervencijom obranjena”, rekao nam je glavni vatrogasni zapovjednik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari