NEOPRAVDANA POSKUPLJENJA

Evo što je sve i za koliko poskupjelo od uvođenja eura. Najbrutalniji skokovi kod pekara, ugostitelja, frizera

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Nakon što ih je posjetila inspekcija, njih 70 posto vratilo je stare cijene. Od 398 inspekcijskih nadzora, u njih 51 utvrdili su neopravdano poskupljivanje. Pomoćnica glavnog Državnog inspektorata Vedrana Filipović Grčić najavila je poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera

Vlada je na današnjoj sjednici korigirala cijene za mljeveno meso i ulje koji će sada biti 26 centi jeftiniji (skoro dvije kune), a za isto toliko će šećer i svinjska lopatica biti skuplji.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će te cijene biti na snazi do 31. ožujka.

Na sjednici je i pomoćnica glavnog Državnog inspektorata Vedrana Filipović Grčić iznijela informacije o praćenju kretanja cijena povezanih s rastom zbog uvođenja eura. Najavila je da će zbog zaštite potrošača, Državni inspektorat nastaviti koordinirano i kontinuirano nadzirati cijene, a nadzor će nastaviti i Porezna te Carinska uprava, prenosi Index.

Filipović-Grčić iznijela je podatke prema kojima su tržišna i turistička inspekcija u periodu od 7. siječnja do 11. siječnja obavile 696 nadzora među kojima su utvrdili čak 178 neopravdanih dizanja cijena nakon 31. prosinca prošle godine. Još su u tijeku 103 nadzora.

Tržišna inspekcija obavila je 398 nadzora te je utvrdila 51 slučaj neopravdanog podizanja cijena. Takvih je slučajeva 29 u uslužnim djelatnostima, 14 u djelatnostima trgovine na malo pekarskim proizvodima i osam u ostaloj trgovini na malo.

Nakon inspekcije 70% ih vratilo stare cijene

Istaknula je da je tijekom inspekcijskog nadzora ili neposredno nakon njega, više od 70 posto poslovnih subjekata vratilo cijene kakve su bile zadnji dan prošle godine.

Frizerske usluge i usluge njege tijela u prosjeku su neopravdano podigle cijene do 20 posto. Utvrđeno je i povećanje cijena pojedinih usluga do 50 posto.

Podaci su pokazali da kada je riječ o trgovini na malo u prosjeku je došlo do povećanja cijena kontroliranih proizvoda do 13 posto. Takvi su proizvodi na primjer pileće ili pureće meso, voda, jaja, sok i dimljena pečenica.

I pekarnicu su podigle cijene kruha i ostalih proizvoda do 15 posto. U nekim je slučajevima utvrđeno i povećanje između 20 i 30 posto za pojedine pekarske proizvode.

U ugostiteljstvu cijene rasle i 43%

Turistički inspektori obavili su 298 nadzora tijekom kojih su utvrdili da su u 127 slučajeva ugostitelji od 1. siječnja 2023. godine neopravdano podigli cijenu svojih usluga od 0.5 posto do 15 posto. U pojedinim slučajevima povisili su cijene ugostiteljskih usluga do čak 43 posto.

Filipović-Grčić najavila je poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera. Za pravnu osobu visina kazne propisuje se do 26.544,56 eura, a za fizičku osobu, odnosno trgovca, do 1990.84 eura.

Svi poslovni subjekti koji su neopravdano podigli cijene, to će im se uzeti kao otegotna okolnost. Kao olakotna okolnost uzet će se onima koji su tijekom nadzora vratili stare cijene svojih proizvoda.

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, rekao je da su oni nadzor započeli 9. siječnja. Na dojavu građana Porezna je do sada provela 163 nadzora od kojih su u dvije trećine njih utvrđene nepravilnosti. Kutleša je i najavio da bi se u budućnosti tjedno trebalo provoditi minimalno 250 nadzora uz 100 inspektora.

Ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović rekao je da je su se oni usmjerili na pojačan nadzor subjekata koji podliježu primjeni carinskog i trošarinskog zakonodavstva.

Detaljno su analizirali cijenu duhanskih prerađevina i naftnih derivata. Tako su analizirali i cjelokupno hrvatsko tržište duhanskih proizvoda i prerađevina.

Analizom cijena više od 250 pojedinačnih proizvoda, uglavnom cigareta, došlo je do neopravdanog porasta cijena u prosjeku za 1.17 posto. Cijena sitno rezanog duhana u prosjeku je porasla za 0.72 posto, a grijanih duhanskih proizvoda za 1.30 posto.

“Iako se na prvi pogled može zaključiti da se radi o ne tako značajnom rastu cijena duhanskih prerađevina, treba naglasiti da se radi o rastu koji je neopravdan i prije svega uvjetovan neopravdanim zaokruživanjem cijena”, istaknuo je Demirović.

Sastanak s predstavnicima tog sektora održat će se tijekom dana i predstavit će im se rezultati analize te kako je rekao Demirović, sami poslovni subjekti će korigirati cijene.

Demirović je rekao da je u završnoj fazi nadzor kretanja cijena naftnih derivata. Može se utvrditi da je tijekom prvih dana uvođenja eura i tu došlo do neopravdanog poskupljenja.

Dodao je kako je Carinska uprava od 1. siječnja počela provoditi 50 nadzornih postupaka, koji ne obuhvaćaju nadzor tržišta duhanskih proizvoda i naftnih derivata, kako bi zaštitili potrošače i proveli zaključke Vlade, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari