SAZVAO SASTANAK

Filipović o velikoj pljački: ‘Sporni ugovor je potpisan prije mog dolaska. Uprava INA-e treba nam dati puno odgovora’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Dvije godine u INA-i se prao novac, a da ‘nitko ništa znao nije’

Ministar gospodarstva Davor Filipović sastao se s upravom INA-e od koje je zatražio očitovanje kako je moguće da nitko nije ništa znao o velikoj “praonici” novca koja se događala gotovo dvije godine u toj kompaniji. Naime, istražitelji USKOK-a sumnjaju kako je INA oštećena za oko milijardu kuna.

Prije sastanka ministar je dao izjavu za medije. Prvo je čestitao Ministarstvu financija, policiji i DORH-u te svima koji su sudjelovali u otkrivanju ove afere te ustvrdio kako sustav funkcionira.

Nisam odgovoran

“Bilo je onih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost proteklih dana. Moram razočarati te koji su me pokušali povezati sa svime što se događalo. Bio sam četiri mjeseca u NO INA-e, a sporni ugovor je s tvrtko OMS potpisan dva mjeseca prije nego što sam imenovan u NO. Ovo se sve događalo od sredine 2020. godine – poznato je tko je tada bio predsjednik Uprave INA-e i članovi te članovi nadzornog odbora i predsjednik… Nisam potpisao niti zapisnik sa sjednice NO-a na kojem su se usvajali planovi za 2022. godinu jer nisam sudjelovao u tim odlukama”, rekao je ministar.

Kazao je da će osim detaljnog obrazloženja od Uprave INA-e zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja INA-e od 2020. godine koja će obuhvatiti ulogu Uprave i NO-a, internu i eksternu reviziju analizu svih ugovora, prodajnih cijena i nabavnih plina, kao i potpise svih ugovora…

“Čuo sam se s hrvatskim članovima uprave i članovima NO te zatražio hitnu sjednicu NO-a koja će se održati u srijedu gdje će se zatražiti dodatna pojašnjenja kako je moguće da se ovo dogodilo”, kazao je ministar.

Rekao je da osobno nije imao nikakva saznanja o tome što se događa u INA-i kao niti o eventualnim upozorenjima prema Vladi da se nešto događa. Kazao je i kako je riječ o četvrtoj razini odlučivanja o kojoj, uvjeren je, ništa nije mogao znati niti bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“Ne želim biti njegov odvjetnik, ali nije mogao znati što se događa na četvrtoj razini odlučivanja.”

“Uprava INA-e treba ponuditi jako puno odgovora što je bilo s unutarnjim kontrolama”, zaključio je Filipović.

Uhićeno pet direktora

Podsjetimo, za sada je uhićeno pet osoba: direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, kojem je Porezna otkrila na računu gotovo pola milijarde kuna te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Svima je određen istražni zatvor.

Sve je otkriveno sasvim slučajno, ne zbog nadzora u kompaniji već je Porezna uprava uočila stotine milijuna kuna na računu umirovljenika nakon čega se u uključio Ured za sprječavanje pranja novca.

Iz INA-e RTL neslužbeno doznaje kako je u ovom slučaju riječ o prodaji plina iz domaćih bušotina koje se vrlo loše kontroliraju. Svaka prodaja tog plina smatra se čistom zaradom za kompaniju i zato je pljačka tako dugo prolazila neopaženo, pojašnjavaju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views