23. SMOTRA VINA SREDIŠNJE ISTRE: Riječani i Primorci na uskrsni ponedjeljak pohrlili u Gračišće

Unatoč dosadnoj kišici i ove je godine Gračišće, mjestašce u središnjoj Istri, vrvjelo posjetiteljima među kojima je bilo na stotine ljudi iz Primorsko-goranske županije

Bijelo, crno, crveno, suho, trpko, mirisno… vino degustiralo se jučer, na uskrsni ponedjeljak, tijekom cijeloga dana u Gračišću, mjestašcu u središnjoj Istri. Svoju vinsku čašu kupili su posjetitelji ove nadaleko poznate smotre vina na ulazu na manifestaciju, a onda su tijekom cijeloga dana degustirali najprobranija vina središnje Istre (i okolice).

Degustirala su se ove godine odlična vina u uskim uličicama, u konobama, „natašte“ ali i uz ukusan prigodni zalogaj domaćeg sira, pršuta i drugih delicija posebno pripremljenih za ovu priliku.

Tijekom ovakvih manifestacija najvećom se preprekom sveopćem zadovoljstvu gostiju i organizatora pokazalo pitanje prijevoza od doma do mjesta zbivanja i obrnuto – jer nakon cjelodnevnog degustiranja vina nije baš preporučljivo sjesti za upravljač osobnog vozila – no i tome se doskočilo na nekoliko načina.

Jedan od njih je da se u društvu odabere jedna „žrtva“ (najčešće brižna supruga) koja će se toga dana suzdržati od degustiranja vina, ili će biti vrlo vrlo obzirna u tome; a drugi je sve rašireniji – organizirani prijevoz gostiju autobusima pa je tako ove godine npr. i riječki Klub mladih bio jedan od organizatora ovakve vrste prijevoza do Gračišća i natrag.

A jučerašnju atmosferu smotre vina u Gračišću najbolje ćete osjetiti, ako već niste bili u mogućnosti otići na ovu smotru vina, kroz priloženu fotogaleriju našeg Borne Ćuka. Uživajte, a sljedeće godine ovo nemojte propustiti!

izlozb_vina_gracisce00172 izlozb_vina_gracisce00171 izlozb_vina_gracisce00170 izlozb_vina_gracisce00139 izlozb_vina_gracisce00099 izlozb_vina_gracisce00093 izlozb_vina_gracisce00090 izlozb_vina_gracisce00087 izlozb_vina_gracisce00083 izlozb_vina_gracisce00079 izlozb_vina_gracisce00078 izlozb_vina_gracisce00076 izlozb_vina_gracisce00070 izlozb_vina_gracisce00067 izlozb_vina_gracisce00058 izlozb_vina_gracisce00057 izlozb_vina_gracisce00049 izlozb_vina_gracisce00041 izlozb_vina_gracisce00039 izlozb_vina_gracisce00006

NAGRAĐENI:

Posjetitelji 23. izložbe vina u Gračišću kraj Pazina koja se održava uvijek na Uskrsni ponedjeljak, mogli su kušati čak 39 zlatnom medaljom nagrađenih vina u osamnaest degustacijskih konoba.

U najjačoj konkurenciji do sada, tri su se istarska vinara okitila titulom šampiona: vina Žiković iz Rapavela kod Višnjana imaju najbolje ocijenjeno bijelo vino (malvazija iz 2015.), najbolje mlado crnovino lanjski je teran obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dejana Radoša iz Kaštelira, a najbolje zrelo crno vino je teran iz 2011. godine obiteljskog poljoprovrednog gospodarstva  Mihe Miličića iz Paladnjaki kraj Žminja.

“Gračišće je danas u cijelosti jedna konoba i vjerujem da će svi posjetitelji sa sobom ponijeti vrijedne uspomene,” rekao je načelnik općine Gračišće Ivan Mijandrušić pozdravljajući sve vinare i posjetitelje tradicionalne smotre vina.

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo zbog toga što svake godine u Gračišću ima sve više uzoraka sve boljeg vina, prenijela je Hina.

“To je rezultat rada svih vinara i vinogradara, ali i rezultat kompetencije i pozitivne konkurencije koju mi u Istri razvijamo,” zaključio je istarski župan Valter Flego.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja