POVIJESNI TRENUTAK

Cijepljena prva osoba u Hrvatskoj! Cjepivo je primila 81-godišnja štićenica Doma za starije

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

‘Osjećaj je nevjerojatan. Ponosna sam’; Plenković: ‘Interes za cijepljenje je ogroman’

Prva osoba koja se u Hrvatskoj cijepila protiv bolesti COVID-19 je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu.

Sve je popraćeno pljeskom i uzvicima bravo! Gospođa Branka nije skrivala sreću i ponos.

“Ja sam Aničić Brnaka. Upravo sam cijepljena. Pozdravljam sve prisutne, a posebno našeg premijera i političko društvo koje pratimo. Presretni smo što smo izabrani i što sam prva. Nadam se da ćemo se ubzo vratiti normalnom životu. Cjepivo je brzo došlo. Samo to sad svi moramo brzo prihvatiti radi naših prijatelja, obitelji. Možemo se vratiti našim druženjima i našim akitvnostima”, rekla je gospođa Branka koja je dugo radila kao farmaceutski tehničar.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kaže da joj nije bio problem što je prva cijepljena. Pozdravila je i svoja dva praunuka.

“Veselim se susretu s njima i tako bi svi trebali razmišljati”, poručila je dodavši da se nada boljim vremenima.

“Nevjerni Tome neka sad razmišljaju. Ne zamjeram onima koji se ne žele cijepiti. Treba ih netko uvjeriti. Možda čekaju malo da vide kako će to biti pa će se odlučiti”, rekla je gospođa Branka koja je svima poželjela dobro zdravlje.

“Bok svima!”, pozdravila je.

U domu će danas biti cijepljeno još 20 korisnika, a u narednim danima još 110, kazao je dr. Miro Hanževački, liječnik koji je cijepio gospođu Branku.

Plenković: Sretan sam da je cijepljenje počelo 

Velikom trenutku za Hrvatsku prisustvovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Plenković je rekao da je sretan u ime Vlade što je počelo cijepljenje u Hrvatskoj.

“Plan smo napravili. Prvih 9750 doza ide onima koji su najugroženiji i najizloženiji. Kako budu pristizale nove tranše cjepiva, a 6. siječnja očekujemo da Europska agencija odobri cjepivo Moderne, nadamo se da ćemo se vraćati u normalan životu. Čestitam gospođi koja je bila vedra duha i koja je mogla prva primiti cjepivo”, kazao je.

Rekao je i da je uvjeren da će se ogroman broj građana cijepiti.

“Svima je dosta ovog života koji nije uobičajen. Ja ne znam ima li itko da nije od ničega cijepljen. Ogroman trud i novac koji je uložen u ovo cjepivo treba respektirati. Nadam se da će znanstvenici pomoći da zdrav razum prevlada. Mislim da je problem više figurativan nego stvaran”, ocijeni je.

Gradonačelnik Milan Bandić nazvao je današnji dan povijesnim.

“Danas se vidi sva prednost života u Europskoj uniji”, rekao je Bandić pozvavši sve da se cijepe.

Capak: Interes za cijepljenje je ogroman 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak također nije skrivao oduševljenje što je cijepljenje krenulo.

“Od danas ujutro otvaramo novo poglavlje u borbi protiv covida-19. Od danas počinjemo koristiti jedno moćno oružje za koje se nadamo da će riješiti problem ove bolesti kada budemo imali dovoljno cjepiva. Do kraja 3. mjeseca Hrvatskoj će doći 270.000 doza, ali nadamo se da će nakon registracije Moderninog cjepiva, od koje smo naručili milijun doza, nadamo se da će to biti nešto više što smo za početak dobili od Pfizera, da ćemo moći zahvatiti šire”, rekao je Capak kazavši da se nada da ćemo do ljeta imati bolju situaciju.

“Želim vam dobro zdravlje i jednu staru-novu godinu. Interes za cijepljenje je ogroman. Uvjeren sam da ćemo kroz sljedeće mjesece uspjeti postići da se većina ipak cijepi”, rekao je Capak.

Stiglo 9750 doza

Nakon što je u subotu prvih prvih 9.750 doza cjepiva protiv Covida-19, tvrtke Pfizer-BioNTech, stiglo u Hrvatsku, cjepivo se distribuira po županijskim zavodima za javno zdravstvo, a cijepljenje građana provodit će se dok cjepiva ne ponestane. Što bi moglo biti vrlo brzo. No, iduća pošiljka, kako je najavljeno, stiže oko Nove godine.

VIDEO DANA: