PREDSJEDNIK I PREMIJER

Državni vrh u Sisku nakon potresa: Plenković: ‘Kakva je godina bila tako je i završila’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon snažnog potresa magnitude 5.0 Andrej Plenković i Zoran Milanović zajedno s ministrima posjetili su Sisak

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković zajedno s ministrima posjetili su Sisak, a otići će i u Petrinju kako bi posjetili područje epicentra potresa na kojem su zabilježene i materijalne štete, doznaje Jutarnji list iz Banskih dvora i s Pantovčaka.

Državni vrh prvo je posjetio Sisak.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Došli smo podržati naše sugrađane koji su pogođeni potresom. Kakva je godina bila tako je i završila. Naravno da će sve službe biti na raspolaganju građanima, ovdje je i civilna zaštita. Ovdje je i vojska, i u Petrinji isto, gdje su veće štete nego u Sisku. Razgovarali smo s gradonačelnicima Siska i Petrinje, baš kao i s gradonačelnikom Bandićem. Drago mi je da ovdje nema većih šteta. Nastojat ćemo popisati štete i nastojati pomoći”, rekao je Andrej Plenković.

“Čuli ste što je premijer rekao, to je to za sada”, rekao je samo Zoran Milanović.

Ines Ivančić, šefica Seizmološke službe, rekla je da je bilo desetak potresa jačih od magnitude 1. “Nakon ovako jačeg potresa se očekuje niz naknadnih potresa”, dodala je.

‘Panika je’

Nastradala je gradska vijećnica, popadale su cigle, žbuka, oštećene su kuće, zgrade. Ljudi su na ulicama, panika je. Ima objekata koji su toliko oštećeni da se građani boje ući u njih”, rekao je za N1 gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Predsjednik me nazvao 6.45, rekao je da se čuo s premijerom i da planiraju doći”, dodao je Dumbović rekavši da će od Stožera tražiti ukidanje propusnica za građane Petrinje.

Prvi jaki potres bio je u 6 sati i 28 minuta kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice. Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su nakon toga dva nova jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje, a magnitude potresa iznosile su  4.7 i 4.1 prema Richteru.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedan je bio u u 7 sati i 49 minuta, a potom i drugi u 7 sati i 51 minutu, s intenzitetom u epicentru VII i VI  stupnjeva EMS ljestvice.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari