IDEALAN GOST – SVAKI VIKEND U SELCU! Laszlo Schneider „zbog reklam“ biciklom u šest dana do Dubrovnika

Laslo Schneider, ili kako ga u Selcu zovu – Hombre, svaki vikend sjeda u auto i kreće na put od 450 kilometara, odnosno 900 u oba smjera, kako bi uživao u ljepotama ovog primorskog gradića.

Laslo Schneider, ili kako ga u Selcu svi zovu, Hombre već dvanaestu godinu za redom dolazi u Selce.

No priča ne bi bila toliko zanimljiva da on ne dolazi u Selce svaki vikend tijekom čitave godine! Svaki vikend sjeda u auto i kreće na put od 450 kilometara, odnosno 900 u oba smjera, kako bi uživao u ljepotama ovog primorskog gradića.

Treba raditi ovo reklam!

Naučio je hrvatski iako se muči s padežima, ali razumije svih i svi njega razumiju. Prema prijatelju Žarku, sin mu se zove Zsarko, kupio je nekretninu, kumovao na vjenčanju, radio na ljetnim ribarskim feštama i fešti za proslavu svete Katarine zaštitnice Selca. Iznajmljuje apartmane, zavolio maškare, kupio gliser, rekli bi mnogi – pravi Primorac.

schneider_selce

„Žarko i ja uvijek govoriti, Selce kao Dubrovnik Kvarner. Treba raditi ovo reklam. Svi turist zna što Dubrovnik i treba dolazak Selce“ na „svom“ hrvatskom rekao nam je Hombre čim smo se našli s njime na njemu omiljenoj plaži Tunar ispred hotela Slaven.

Kako bi povezao dva po njemu najljepša mjesta na Jadranu, Selce i Dubrovnik, odlučio se na put dug gotovo 650 kilometara i to biciklom u 6 dana. Kako nije profesionalni biciklist već se tu i tamo bicikliranjem rekreativno bavi, čekao ga je pravi izazov. Na putu koji je trajao 6 dana Hombre je prošao kroz mnoga mjesta i noćio u Karlobagu, Biogradu na moru, Trogiru, Makarskoj, Žuljani i Dubrovniku, i osjetio razne vremenske uvjete – jako sunce, pljusak, buru i jugo. No ništa ga nije omelo u njegovu naumu!

„Ne treba jako mišić, samo treba jako glava“

„Ne treba jako mišić, samo treba jako glava i sve može“ rekao nam je prije opisa svoga puta.

Petak, 20. svibnja krenuo je iz Selca prema Karlobagu po lijepom vremenu i za nekoliko sati već je bio u hotelu. Drugo jutro, subotu, naišao je na problem. Naime taj je dan puhala snažna bura. Toliko snažna da je i na nizbrdicama morao voziti punom snagom, dok je u jednom trenutku dok je sišao s bicikla bura podigla bicikl u zrak i on ga je držao samo za volan dok je bicikl poput kakve zastave bio u zraku.

schneider_dubrovnik

Taj dan nakon stajanja u Zadru u večernjim satima je došao u Biograd i u njemu noćio. Nedjeljna vožnja od Biograda do Trogira uz stajanje u Šibeniku i Rogoznici bila je na žarkom suncu na kojem je izgorio, pa je odlučio vožnju iz Trogira započeti u ranim jutarnjim satima kako bi izbjegao jako sunce.

Međutim snažno jugo i ovdje mu je zadavalo probleme pa je preko Splita i Omiša uz vjetar u prsa došao do Makarske.

Vremenske neprilike

Utorak je bio najteži dan, odmah po izlasku iz Makarske započelo je grmljavinsko nevrijeme uz pljuskove, no nije odustao i stigao je do Ploča u kojima se ukrcao na trajekt i prešao na Pelješac.

Nakon iskrcavanja u Trpnju uslijedio je velik uspon do vrha poluotoka Pelješca i kroz vinograde plavca maloga i dingača spustio se do Žuljane u kojoj je uživao u suncu.

schneider_vlahusic_1

Posljednji dan, srijedu 25. svibnja za početak je morao savladati veliki uspon kako bi stigao na vrijeme do Dubrovnika. Uz kraća stajanja u Stonu i Trstenu oko 12 sati prošao je kroz vrata od Pila i sišao na Stradun.

Na Stradunu ga je dočekao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i uručio mu prigodne poklone za uspješno ostvareni poduhvat.

„Ja sada jako sretno čovjek, jer ja kao bilo zvijezde (op.a. dotaknuo sam zvijezde).“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari