ANALIZA MEĐU SEZONSKIM RADNICIMA: Kolike su razlike između očekivane i realne plaće u turizmu?

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Rezultati nedavnog istraživanja portala MojPosao na uzorku od 300 ispitanika pokazuju da bi potencijalne zaposlenike u turizmu od rada mogle odvratiti niske plaće i razlika između očekivane i realne plaće

Prema istraživanju portala o očekivanim visinama plaća za najtraženije radne pozicije u turizmu i ugostiteljstvu, najveća je razlika između očekivane i realne plaće za posao kuhara. Ispitanici navode 5524 kune kao iznos očekivane plaće, što je čak 23 posto više od realne plaće kuhara, koja je u prvih šest mjeseci iznosila 4495 kuna. Iza toga slijedi konobar za kojeg ispitanici smatraju da prima plaću od 4409 kuna, što je 21 posto više od realne plaće od 3800 kuna.

No, za neka zanimanja, kaže MojPosao, poput spremačice ili pomoćnog kuhinjskog osoblja, realna je plaća viša od očekivane. Tako pomoćno kuhinjsko osoblje ima 15 posto nižu očekivanu plaću od one koju ustvari primaju, a razlika između očekivane i realne plaće za poziciju spremačice je tri posto, budući da spremačice prosječno primaju 3104 kune.

Na poslu animatora razlika je pet posto, jer je očekivana plaća 4116 kuna, a realna 3930, dok je za pizza majstora razlika osoam posto, očekivana 4807 kuna, a realna 4432 kune.

Osim očekivane plaće, ispitanici su se izjasnili i o željenoj plaći, koja je pak u prosjeku čak 41 posto viša od realne.

Gotovo svi ispitanici smatraju da posao u turizmu može biti edukativan, pri čemu prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (77 posto) i timski rad (69 poato.

Više od polovice ispitanika, njih 55 posto, navodi obavljanje više stvari odjednom, 51 posto rad pod pritiskom, a 48 posto da takva zanimanja uče ophodnji s klijentima, napominje portal MojPosao.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari