IMAJU NAJ-AKCIJE U HRVATSKOJ! Pogledajte zašto su Opatiji i Lovranu dodijeljene povelje za poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici

U zadnjih 17 godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini i dio je nacionalne strategije za prava djece u RH

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ jučer se u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održalo svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar – Kitarović.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su najuspješnije „Naj-akcije“ za 2016.g. iz gradova i općina usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici.

Povelju za uzornu provedenu Naj-akciju 2016. od nazivom Popituraj lovranski marunić – bojanka/ 10. jubilarna Mića marunada dodijeljena je Općini Lovran, dok je Gradu Opatiji dodijeljena povelja za Naj-akciju Mapa dječjih igrališta Grada Opatije.

1_1

Povelju u ime Grada Opatije preuzeo je zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin u društvu vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije.

Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

U zadnjih 17 godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini i dio je nacionalne strategije za prava djece u RH. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 111 gradova i općina iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnji program bit je raznovrstan, a glavna tema u radnom dijelu Savjetovanja bila je u znaku UN-ove kampanje 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj koju je u Hrvatskoj tijekom ove godine provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca te su se promovirali video-uratci nastali na temu globalnih ciljeva.

3_1

U sklopu ove teme Ivan Tancabel, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije održao je prezentaciju na temu Kakav ćemo svijet ostaviti djeci – vremenska kapsula.

Istu radionicu, forumaši iz Dječjeg foruma Lovran Karlo Škorić i Irena Petković vodili su na 12. Konferenciji organizacije Eurochild pod nazivom „Dječja prava su važna: zašto Europa treba ulagati u djecu“ održanoj u srpnju ove godine u Brusselsu, jednu od 5 radionica vođenu od strane djece. Cilj radionice bio je osvijestiti djecu i odrasle o utjecaju lošeg upravljanja resursima i zagađenja okoliša na zdravlje i budućnost djece.

4

U nastavku programa Katja Knežević, vijećnica Dječjeg gradskog vijeća predstavila je prijedlog nove Strategije o dječjoj participaciji u Europskoj uniji i nedavni posjet Eurochildovom Simpoziju.

U završetku programa svečano su proglašeni i novi gradovi i općine prijatelji djece koji su se kandidirali u 2016. godini za taj prestižan naziv.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari