Iza nas je najtopliji mjesec u povijesti mjerenja!

Hrvatska je isto osjetila toplinski val, a pali su i brojni temperaturni rekordi

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ljeto je tek počelo, ali temperaturni rekordi već su probijeni. Podaci koje je objavila agencija Copernicus Climate Change Service (C3S), službena agencija Europske unije, pokazali su da su prosječne temperature za lipanj u Europi bile dva stupnja više od uobičajenih vrijednosti. Tako je to postao najtopliji lipanj otkako se mjeri temperatura na Zemlji!

Iako toplinski val nije bio dugotrajan kao prošlog ljeta, ovaj kratki toplinski val, koji je nastao zbog dotoka vrelog zraka iz Sahare, bio je jako intenzivan. Pet dana iznimno visoke temperature pratili su temperaturni rekordi, osobito na istoku Europe. Posljedično tome, lipanj je bio za jedan stupanj topliji od dosadašnjega rekordnog lipnja iz 1999. godine.

(Izvor: Copernicus Climate Change Service)

Podaci pokazuju da je globalni prosjek za 0,1 stupanj veći od dosadašnjeg rekorda. Dosadašnji najtopliji lipanj u svijetu bio je 2016. godine, i pratio ga je El Niño.

Gornja karta pokazuje temperaturne anomalije od 25. do 29. lipnja. C3S su ih usporedili s prosječnim temperaturama u istom tom vremenu u godinama između 1981. i 2010. Vidimo da su temperature bile od šest do deset stupnjeva više od prosjeka, posebice u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Švicarskoj, Austriji i Češkoj.

(Izvor: Copernicus Climate Change Service)

Kada gledamo dulje razdoblje, ekstremno vrijeme samo je očitije. Tako ovaj graf pokazuje kako je lipanjska temperatura u Europi bila za tri stupnja viša nego u drugoj polovici 19. stoljeća u istome tom mjesecu. Na svjetskoj razini ta je razlika ipak nešto manja.

(Izvor: Copernicus Climate Change Service)

U posljednjih 150 godina nekoliko se puta dogodilo da je lipanjska temperatura bila za 1 °C iznad normalne temperature; 1901. i 1917., kao i 1999. godine. Temperatura u lipnju 2019. bila je iznimna jer je nadmašila opći porast od oko 1,5 ° C ili više u europskim temperaturama u posljednjih sto godina. Taj porast europske temperature znatno je viši od onog oko 1 °C koji se vidi na globalnoj razini.

Hrvatska je isto osjetila toplinski val, a pali su i brojni temperaturni rekordi.

Tako je u Dubrovniku, prema podacima DHMZ-a, izmjereno 37,3°C. Dosadašnja najviša lipanjska temperatura bila je izmjerena 2003., a iznosila je 35,7 stupnjeva.

U Konavlima na privatnim meteorološkim postajama temperatura je porasla čak do 39°C. U Zadru je izmjereno 35 stupnjeva, a dosadašnji rekord u lipnju iznosio je 34,6°C, izmjeren 2012. godine.

Rekordi su srušeni i u Pazinu, Pargu kraj Čabra i na Puntijarki na Medvednici. U Pazinu je izmjereno 35,8°C (stari rekord 35,6°C), u Pargu 32,4°C (stari rekord 31,2°C), a na Puntijarki 29,6°C (stari rekord 29,4°C), piše neverin.hr.
Vijesti.hr
Foto: Copernicus Climate Change Service

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari