KOLONA SJEĆANJA Vukovar i Hrvatska danas se prisjećaju 28. godišnjice pada grada

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Vukovar i Hrvatska danas se prisjećaju 28. godišnjice pada grada.

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” sudjeluju i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Culej: Država nije učinkovita u rješavanju ratnih zločina

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej je prilikom obilježavanja 28. obljetnice stradanja Vukovara ocijenio da državne institucije ne rade svoj posao u rješavanju pitanja ratnih zločina.

“Napravili su manje od ništa, što bi Bruno Ferrero rekao – što je manje od ništa, to je pahulja snijega koja pada na granu, tako i oni. Mislim da ne rade svoj posao i da su previše plaćeni za ništa”, rekao je Culej novinarima u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Što se tiče obilježavanja obljetnice stradanja Vukovara, rekao je da je ljubav prema Hrvatskoj jedina emocija koja vrijedi, kao i prisjećanje na suborce, prijatelje, kumove, te pripadnike jedinice i svog naroda.

Borković o nestalima: 28 godina me nitko ništa nije pitao

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković poručio je kako se po pitanju nestalih u Domovinskom ratu može napraviti puno više, te da njega nitko ništa na tu temu nije pitao već 28 godina.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Moglo se i može, 28 godina mene nitko ništa nije pitao osim ‘Manolićeve komisije'”, rekao je Borković o problemu nestalih u Domovinskom ratu tijekom vukovarske komemoracije.

Dodao je kako je “danas daleko važnije vidjeti se sa živima u Vukovaru”.

“Da se na neki način sjetimo svih onih koji nisu s nama tu. To su uvijek teški dani, pogotovo kada čovjek dolazi ili odlazi iz Slavonije, noći, teške, naporne, zato što je bilo tako kako je”, kazao je Borković.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Jandroković: ‘Srbija će morati otvoriti arhive’. Plenković: ‘Institucije neće stati’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u izjavama prije vukovarske Kolone sjećanja komentirali su pitanje nestalih i odnosa sa Srbijom, a predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović samo je poručila da treba izraziti poštovanje žrtvi Vukovara.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u EU dok se ne riješi pitanje nestalih Plenković je odgovorio da Hrvatska to pitanje rješava već dugi niz godina, a za to je potrebna politička volja. “Mislim da treba doći do političke volje da se podaci koji postoje u Beogradu dostave Hrvatskoj, da konačno znamo sudbinu svih naših ljudi”, rekao je.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović samo je kratko poručila: “Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara”.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li trebalo blokirati Srbiju na putu prema EU, kako predlaže predsjednica Republike, da bi se došlo do podataka o nestalima u Domovinskom ratu,  Jandroković je rekao kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo. Ocijenio je i kako politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju na ovim prostorima.

Kolona sjećanja krenula iz dvorišta vukovarske bolnice

Pripadnici Hrvatske vojske oko 10.30 sati poveli su Kolonu sjećanja iz dvorišta vukovarske bolnice ulicama grada.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Veliku pozornost sudionika vukovarske Kolone sjećanja izazvao je izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Na pitanje kako se osjeća, kratko je kazao: ‘Odlično’.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Bernardić: Hrvatska mora riješiti pitanje nestalih

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je tijekom vukovarske komemoracije da se Hrvatska danas s posebnim pijetetom prisjeća žrtava Vukovora i onih koji se još uvijek vode kao nestali te izrazio žaljenje što Vlada nije uspjela riješiti to pitanje.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“S tugom i posebnim pijetetom prisjećamo se svih žrtava Vukovora, grada heroja, ali i onih koji se još uvijek vode kao nestali. Na žalost, Vlada još nije uspjela riješiti to pitanje. No, pitanje koje uz to moramo postaviti jest – ima li Vukovar i imaju li mladi budućnost, ili će ostati ‘grad slučaj’ koji će služiti za političke sukobe i obračune”, rekao je Bernardić.

Naglasio je da država mora napraviti određene pomake u rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu. “Na žalost, to još nije napravljeno, a danas je prilika da se to kaže i da se adresira taj problem. Čeka nas još puno posla”, kazao je Bernardić dodavši kako te probleme treba rješavati institucionalno.

Poručio je kako bi htio da se danas o Vukovaru govorio kao gradu koji ima svijetlu budućnost, a mladi imaju šansu za uspjeh bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. To bi trebao biti grad iz kojega se ne iseljavaju mladi nego ostaju živjeti sa svojim obiteljima. “To je Vukovar kojega želimo i kojega sanjamo”, kaže Bernardić.

Upitan gdje je SDP-ov kandidat za predsjednika Zoran Milanović odgovorio je kako o tome ne želi govoriti jer nije ni vrijeme niti mjesto za to.

Kovač: Treba ubrzati procesuiranje ratnih zločina

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač poručio je u ponedjeljak tijekom vukovarske komemoracije da treba ubrzati procesuiranje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Vidimo toliko zgrada i fasada, koje nisu obnovljene, i toliko nesretnih ljudi koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima, nestalima, i koji vape za pravdom. Treba ubrzati procesuiranje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti”, rekao je Kovač.

Na pitanje treba li Hrvatska od Srbije tražiti otvaranje arhiva iz rata pod prijetnjom blokade pregovora s Europskom unijom, Kovač je kratko odgovorio da “može i mora”

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

10:11
Komemoracija u krugu vukovarske bolnice

Komemoracija u krugu vukovarske bolnice u 10 sati počela je izvođenjem hrvatske himne “Lijepa naša domovino” minutom šutnje za poginule, ubijene, nestale i nasilno odvedene branitelje u Domovinskom ratu.

10:02
Milanović položio vijenac u znak sjećanja na žrtve Vukovara

Predsjednički kandidat Zoran Milanović položio je vijenac u znak sjećanja na žrtve Vukovara. Predsjednički kandidat je još prije najavio kako se neće pridružiti u Koloni sjećanja u Vukovaru. Objavio je to na Facebooku i napisao “Vječna vam slava i hvala. Da se ne zaboravi, nikada”.

10:01
Josić: Zadatak živih pokušati napraviti bolju i pravedniju Hrvatsku

Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić poručio je u ponedjeljak da je zadatak živih pokušati napraviti bolju i pravedniju Hrvatsku, a ustvrdio je i kako je dolazak čelnika SDSS-a Milorada Pupovca jučer u Vukovar pametan politički potez.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Uoči početka komemoracije povodom 28. obljetnice sloma obrane Vukovara, Josić je u krugu vukovarske bolnice izjavio da se pri dolasku na to mjesto sjeti svih onih koji su dali živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj domovini.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Često se pitam da li je domovina onakva kakvu smo mi sanjali. Mislim da nije, mislim da ima još puno toga što treba popraviti. Na nama živima je da pokušamo nešto promijeniti i da napravimo bolju i pravedniju Hrvatsku”, izjavio je.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Komentirao je i izjavu čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je kazao da se jučer u Vukovar došao pokloniti i hrvatskim i srpskim žrtvama, ustvrdivši kako smatra da je Pupovčev dolazak u Vukovar pametan politički potez.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Mislim da on relativizira, da pokušava izjednačiti agresora i žrtvu, iako, svatko tko dođe ovdje i pokloni se žrtvama zaslužio je poštovanje”, smatra Josić.

Kazao je i da se pitanje nestalih u Domovinskom ratu i Vukovaru ne može riješiti bez podataka iz Srbije i otvaranja vojnih arhiva. “Diplomacija bi morala radit svoj posao, može se vršiti pritisak, do nekih informacija se može doći, da li će biti rezultata, vidjet ćemo”, izjavio je.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

09:54
Plenković: ‘Moramo gledati u budućnost’

Kratku izjavu u krugu vukovarske bolnice dao je i premijer Andrej Plenković.

“28 godina nakon pada grada mislim da moramo gledati u budućnost i kako utvrditi istinu, bitno je i procesuiranje ratnih zločina i činjenica da grad treba perspektivu”, kazao je u krugu vukovarske bolnice premijer Plenković.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Nađa Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara. Posebno mi je drago da Vlada predlaže da vukovarska bolnica postane memorijalna bolnica, kao i zakon da Vukovar postane mjesto posebnog pijeteta”, kazao je Plenković u krugu vukovarske bolnice.

09:47
Medved: ‘Poklonimo se najboljima među nama’. Penava: ‘Nisam zadovoljan dinamikom procesuiranja ratnih zločina’

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je u dvorištu vukovarske bolnice Vukovaru da se ovih dana u dostojanstvu trebamo pokloniti onima najboljima među nama.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Ovih dana, poklonimo se onima najboljima među nama, našim žrtvama, u dostojanstvu. Hodajmo u koloni sjećanja s mislima na njih. Neka ovi dani našem narodu budu vodilja i put. Kada tražimo ispravan put oni nam trebaju biti vodilja za dalje”, kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da je puno mjesta u Vukovaru izazivaju jake osjećaje.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Nisam zadovoljan s dinamikom procesuiranja ratnih zločina i određivanju prema vinovnicima srpske agresije prema Vukovaru”, kazao je Penava no i dodao da je zadovoljan “s velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru od strane Vlade”.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je na problem sporog rješavanja pitanja nestalih.

09:28
Djeca vukovarskih škola upalila više od 3000 lampiona

Cijela Hrvatska prisjeća se danas, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana tog grada heroja, a kolone hodočasnika slijevaju se od ranih jutarnjih sati prema bolnici gdje će u 10 sati započeti komemorativni program “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

U ranim jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upalila su više od 3.000 lampiona duž 5,5 kilometara dugog Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i Bolnice ratnih veterana do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

08:19
Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci ali i cijela Hrvatska prisjetit će se na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Premijer Plenković dat će izjavu za medije u 9,45 sati nakon dolaska u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar, gdje će se u 10 sati održati prigodni program “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. U 10,30 sati državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja, koja u 12,15 sati stiže na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.

U 12,30 sati ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata molitvu za vukovarske žrtve predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Za 12,40 sati najavljeno je odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položit će predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U 13 sati misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. Između 14,30 i 14,45 sati državni vrh će položiti vijence na Spomen obilježje na mjestu masovne grobnice na Ovčari.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari