KONVENT TEMPLARA U LOVRANU: Saznajte čime se bave i kako se može postati članom mistične organizacije

Svojim djelovanjem templari promiču ekumensko kršćanstvo i zajedništvo svih članova kršćanske vjere, kao i međureligijski dijalog, ljudska prava, humanitarni rad, političke i vjerske slobode

Prije nekoliko dana održan je Sedmi Nacionalni Konvent Velikog Priorata Republike Hrvatske, punopravnog člana Suverenog vojnog reda Hrama Jeruzalemskog KTI (Ordo Supremum Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH) – Knights Templar International). Tom prilikom obilježena je deseta godišnjica uspostave tog vojnog reda u Hrvatskoj te je ritualno posvećeno Zapovjedništvo Sveti Juraj u Lovranu.

OSMTH KTI je međunarodni templarski red koji ima poseban savjetodavan status u Ujedinjenim narodima. Danas ovaj kršćanski ekumenski red ima više od šest tisuća Vitezova i Dama u cijelom svijetu i na svim kontinentima. Svojim djelovanjem oni promiču ekumensko kršćanstvo i zajedništvo svih članova kršćanske vjere, kao i međureligijski dijalog, ljudska prava, humanitarni rad, političke i vjerske slobode.

U Briselskoj deklaraciji, svom temeljnom dokumentu, OSMTH „pomaže čovječanstvu na hodočašću kroz život“, poštujući pritom kršćansku etiku, duhovnost i viteške vrijednosti; karitativan rad i međunarodnu humanitarnu pomoć; ljudska prava i ljudsku različitost; međuvjerski dijalog .

ordo-supremus-militaris-templi-hierosolymitani-osmth

To je vizija i predanost visokoobrazovanih članova reda, inženjera, povjesničara, humanitarnih djelatnika, vojnih i policijskih časnika, liječnika, bankara, diplomata i članova kršćanskog klera. Oni svojim ponašanjem i radom svjedoče viteške ideale ponosa, časti, iskrenosti, snošljivosti, brige i potpore potrebitima u suvremenom svijetu.

Standardi članstva su vrlo visoki te se primaju u viteštvo osobe koje mogu izdvojiti svoje znanje, vrijeme i novac za stvaranje kozmopolitskog društva u kojem će razlike među ljudima, kulturama i narodima biti poštivane i cijenjene. Zbog toga se OSMTH KTI u svom radu povezuje s drugim bratskim redovima, vladinim institucijama i nevladinim organizacijama za pružanje humanitarne pomoći i drugim oblicima djelovanja u sprječavanju ili rješavanju političkih, etničkih i religijskih sukoba.

Današnji Templarski red je osnovan 1705. u Francuskoj, ali je ponovno službeno konstituiran 1804. godine. Priznat je kao Viteški red iduće godine dekretom Napoleona Bonapartea. Red ne smatra sebe izravnim nasljednikom ili bilo kojim sljednikom srednjovjekovnog reda templara kojeg je 1118. osnovao Hugues de Payens i kojeg je 1312. raspustio papa Klement V.

Ipak, taj srednjovjekovni red služi kao nadahnuće suvremenim templarima koji podržavaju tradiciju viteškog reda kroz eklezijastičku zaštitu i kraljevsko patronstvo.

Veliki Priorat Hrvatske čine četiri zapovjedništva: Zapovjedništvo Zagreb, Zapovjedništvo bl. Augustin Kažotić Šestine, Zapovjedništvo Sveti Martin Našice i Zapovjedništvo Sveti Vid Rijeka. Na Konventu u Lovranu VP I dr.sc. Đuro Črnjak, GCTJ posvetio je peto Zapovjedništvo, Sveti Juraj Lovran i zavjetovao Zapovjednika Vedrana Obućinu, KCTJ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari