IZBORI NA IBLERU

FOTO Mirela Ahmetović krenula u utrku za prvu predsjednicu SDP-a!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Do kraja tjedna trebalo bi biti poznato hoće li osim Grbina i Ahmetović biti još onih koji žele zasjesti na čelo SDP-a

U utrku za čelno mjesto SDP-a nakon Peđe Grbina uključila se i Mirela Ahmetović, 39-godišnja ekonomistica, načelnica Omišlja i saborska zastupnica, u široj javnosti najpoznatija kao žestoka kritičarka Vladina projekta izgradnje plutajućeg LNG terminala i donošenja lex LNG koja je na Krku organizirala i svojevrsni pokret otpora.

”Čast mi je što sam članica SDP-a i razmišljajući kako mogu najbolje pomoći stranci odlučila sam se kandidirati za predsjednicu stranke”, kazala je Ahmetović na konferenciji za medije u stranačkoj središnjici u Zagrebu i dodala da se ne kani kandidirati za druge stranačke funkcije.

‘SDP u krizi kadrova i politika, krizi identiteta, otuđen od članstva’

Podsjetimo, kandidacijski postupak u SDP-u je otvoren u ponedjeljak i traje dva tjedna – do ponedjeljka 31. kolovoza, a unutarstranački izbori u SDP-u po načelu jedan čovjek – jedan glas bit će održani 26. rujna. Nakon što završi kandidacijski postupak sastat će se izborna komisija koja u tri dana mora utvrditi pravovaljanost kandidatura i tada počinje i službena kampanja u stranci.

Ahmetović, koju se smatra bliskom primorsko-goranskom županu i aktualnom v.d. predsjedniku stranke Željku Komadini, svoju namjeru da preuzme SDP objavila je još jučer na Facebooku, a danas je to učinila i formalno na Ibleru pri čemu je naglasak stavila na članstvo i lokalne organizacije SDP-a.

“Podrška Zlatka Komadine, jednako kao i podrška mojoj kandidaturi bilo kojeg drugog člana SDP-a bit će mi na čast”, kazala je Ahmetović.

‘SDP-u je potrebna hitna revizija članstva’

”Članstvo SDP-a je pogonski motor samog SDP-a. Godine devastacije i nekomuniciranja s članstvom dovele su do toga da je članstvo stvorilo zid između sebe i dužnosnika. Članovi na terenu su najvažniji pojedinci SDP-a i upravo njihovo volontiranje za stranku je najlojalniji podvig za stranku i stoga je SDP-u potrebna hitna revizija članstva – mi danas imamo pokojne ili neaktivne ljude na popisu”, istaknula je Ahmetović.

”Lokalne organizacije su te koje su na terenu i koje znaju kako pridobiti povjerenje birača, razgovaraju s građanima i slušaju što ih tišti u vezi SDP-a. Kao takve trebaju imati utjecaj na slaganje listi koje će se ponuditi građanima na izbor. One znaju koji su ljudi najprepoznatljiviji i oni kojima građani vjeruju”, kazala je Ahmetović koja je podsjetila i na važnost simpatizera stranke dodavši da je potrebno revidirati i njihov popis te ih uključiti u kreiranje i realizaciju SDP-ovih politika.

Ahmetović se osvrnula i na financijsko stanje stranke, naglasivši potrebu ravnoteže prihoda i rashoda, a zalagat će se da najveći udio u sudjelovanju u financijama imaju lokalne organizacije, njihove aktivnosti i rad s građanima, kao i da volonteri nemaju obvezu plaćati članarinu.

Podsjetila je da je SDP jasno definirana organizacija temeljena na tijelima pa stoga predsjednik mora imati tim Predsjedništva i potpredsjednika, a također mora imati i jasne politike i prezentere politika koji su najkompetentiji u svojim područjima. Time će se stjecati i povjerenje birača, istaknula je Ahmetović.

‘SDP-ove politike u prvom redu trebaju štititi čovjeka i prvog partnera tražiti među sindikatima’

Poručila je i da je potreban i organiziran sustav edukacije za nove ljude na stranačkim dužnostima: ”Novi dužnosnici moraju imati organiziranu pomoć, a ne da se sami priučavaju poslu. Trebaju nam zaboravljene političke akademije, ali i pojedinci iz akademskih krugova, koji su nekad bili uz nas kao prepoznatljivi ljudi”.

Govoreći o programu naglasila je da SDP nikada ne smije zaboraviti antifašiste ni one koji su branili slobodu u Domovinskom ratu, ali mora se i okrenuti budućnosti s jasnom vizijom boljeg i pravednijeg društva.

”Ekonomske politike SDP-a su zanemarene, a ja se osobno zalažem za modernu socijaldemokraciju kakva postoji u razvijenim zemljama te za ekološko, socijalno, tržišno gospodarstvo“, istaknula je Ahmetović naglasivši da SDP-ove politike u prvom redu trebaju štititi čovjeka i prvog partnera tražiti među sindikatima.

‘Borba protiv korupcije mora postati izvorno SDP-ova paradigma’

SDP treba inzistirati na ravnomjernom razvoju regija, snažnom preventivnom sustavu protiv korupcije te posebnom statusu za zdravstvo, obrazovanje i kulturu. Istaknula je i da je njoj najdraža stvar među politikama borba protiv korupcije te da SDP mora pokazati da vjeruje i provodi antikorupcijski program: ”Borba protiv korupcije mora postati izvorno SDP-ova paradigma, a SDP mora nametati mjere antikorupcijskog programa, postati mjerilo”.

Smatra da u izbornom procesu treba zadržati tzv. “zip” sustav kandidiranja muških i ženskih kandidata te osigurati veći udio mladih u izbornom procesu, a SDP se mora usprotiviti retradicionalizaciji društva, udaru na prava žena, rodno uvjetovanom nasilju i ekonomskoj nejednakosti žena.

Tko će još u utrku u SDP-u za predsjednika stranke?

”Kandidirala sam se za predsjednicu SDP-a jer smatram da imam ispravan način promišljanja kako mijenjati stvari u stranci i predlažem konkretne mjere da se to dogodi”, poručila je Ahmetović. ”Imam stav i nudim rješenja za koja smatram da mogu doprinijeti boljitku”, istaknula je i kazala da s Peđom Grbinom dobro surađuje te ne smatra da će doći do sukoba s njim.

”SDP je stranka koja je utrla put demokraciji u Hrvatskoj i bit će mi drago da bude još kandidata”, kazala je Ahmetović i zaključila: ”Moj program i moje mjere su najbolje za unaprjeđenje SDP-a”.

A hoće li na ovim unutarstranačkim izborima biti još kandidata ili kandidatkinja, trebalo bi biti poznato do kraja tjedna kada bi svoje kandidature mogli objaviti i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je rekao da razmišlja o tome te bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić iz čijih bi se i objava na Facebooku moglo zaključiti da želi opet u utrku za čelno mjesto stranke ili barem u neko od stranačkih tijela.

Andreja Žapčić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari