UKUPNO 82 KUTIJE

Galerija | MOST-ovci donijeli potpise u Sabor: Više od 80 kutija nosili Miletić, Raspudići, Petrov – objavili koliko potpisa imaju

Photo: Robert Anic/PIXSELL

‘Hvala svim našim volonterima i onima koji su dali potpis. Imamo referendum’, poručili su MOST-ovci

MOST-ovci su napokon donijeli potpise u Sabor za referendum protiv COVID potvrda. Dvije referendumske inicijative “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije” Hrvatskom saboru predaju potpise prikupljene za raspisivanje referenduma.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković primio je potpise i rekao da je oformljeno povjerenstvo.

Podsjetimo, Mostovci su jutros na svom Twitteru objavili fotografiju kutija u kojima se nalaze potpisi, kategorizirani s obzirom na pitanje, pa naveli kako je sve spremno.

Sada kada su potpisi stigli idu na pregled objavili su i koliko točno potpisa imaju za obje inicijative.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Kakva procedura slijedi objasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zahtjev za raspisivanje referenduma, kazao je, upućuje se Odboru za Ustav i poslovnik koji će donijeti zaključak o kojem će se raspraviti na plenarnoj sjednici Sabora i nakon toga će se zatražiti od Vlade da provjeri ima li organizator dovoljan broj potpisa kako bi se mogao raspisati referendum.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nakon što Vlada, odnosno Ministarstvo uprave i pravosuđa, odrade svoj dio posla i utvrde o kojem se broju potpisa radi, o tome informiraju Sabor.

U dosadašnjoj praksi brojanja potpisa, obično bi ih, zbog različitih razloga, ‘otpalo’ oko deset posto.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

„U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi zaključak ili o raspisivanju referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom“, objasnio je Jandroković.

Referendum se, prema pravilima, treba održati između 20 i 40 dana nakon raspisivanja, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari